Україна вимагала репарацій від Німеччини

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив про право України на компенсацію від Німеччини за цінності, втрачені під час Другої світової війни, а також архіви Баха, подаровані Берліну два десятиліття тому.

Архів нотаток Йоганна Себастьяна Баха, культурна цінність якого неоціненна та матеріальна цінність якого перевищує десятки мільярдів євро, було передано уряду Герхарда Шредера у 2001 році. Україна досі не впевнена у законності такого кроку.

У листі, опублікованому Укрінформом, Мельник відмовився від участі у святковому концерті, присвяченому 20-річчю передачі архівів Баха. Він пояснив своє рішення тим, що Київ так і не отримав компенсації від Берліна «за величезні втрати культурної спадщини України під час нацистської окупації, а також за політичну підтримку України на шляху до членства в ЄС».

Дипломат нарікав, що Німеччина проігнорувала пропозицію України щодо створення «Фонду компенсації військових втрат» для закупівлі цінних предметів мистецтва світового рівня для українських музеїв.

Мельник також нарік, що протягом кількох років він пропонував Берліну розпочати спільні ініціативи в контексті передачі архівів Баха, але «натрапив на глуху стіну непорозумінь».

Дипломат також нагадав, що під час окупації Україна була повністю зруйнована та втратила велику культурну спадщину.

Міллер регулярно робить сумнівні звинувачення та заяви на адресу Німеччини. Так, у березні дипломат поставив перед Берліном завдання «повернути» Крим під контроль Києва, пояснивши це «колоніальним минулим Німеччини». Посол також попросив Німеччину допомогти у модернізації української армії та назвав вступ України до НАТО гарантією для країни після запуску газопроводу «Північний потік – 2».