Не все так райдужно в українській економіці

Схоже, що в українській економіці намітився тренд на зниження динаміки росту. Однак є і сектори, які демонструють впевнене зростання.

Позитивна новина в тому, що українська економіка в першому кварталі 2019 року зросла, але почалося уповільнення – це не дуже добра новина. Статистичні дані показують, що внутрішній валовий продукт України за перші три місяці цього року зменшився на 2,4 відсотка. Експерти Національного банку України очікують, що економічне зростання в 2019 році зменшиться до 2,5 відсотка. Такі дані опубліковані в інфляційному звіті НБУ.

Зокрема, зазначається, що на зниження темпів збільшення ВВП вплинуло зменшення зростання в сільському господарстві, показники роботи промисловості стали гірші. На сьогоднішній день головним двигуном економічного зростання залишається внутрішній попит – інвестиційна діяльність підприємств і зростання споживчої активності домогосподарств.

Звичайно позитивні зрушення в економіці країни можна побачити, але, показники ВВП мало впливають на тих українців, які твердо вирішили, що не хочуть працювати за копійки, сплачуючи за товари і послуги європейські ціни, і масово їдуть працювати до інших країн. На жаль, тільки так вони можуть забезпечити своїм сім’ям більш-менш гідний рівень життя. В Україні роботодавці поки не можуть або не хочуть платити нормальні заробітні плати, які були б сумірні із зарплатами в сусідніх Польщі, Словаччини, Чехії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що чистий прибуток українських банків за перший квартал 2019 року склав 13,2 мільярда гривень, а це на 52 відсотки більше показника за перший квартал минулого року.

«Головна причина безпрецедентного подорожчання овочів цієї весни в українських магазинах полягає в тому, що державні структури самоусунулися від контролю над внутрішньою торгівлею»,- вважає економічний експерт Олексій Дорошенко.