США підозрюють ГРУ в атаках на американську розвідку

“Сполучені Штати підозрюють, що російське ГРУ може стояти за передбачуваними атаками з використанням технології «цільової енергії» проти співробітників американської розвідки по всьому світу, але не мають точних доказів своїх тверджень”, – пише «Політико» з посиланням на відомі джерела.

“Розвідувальне управління США ще не прийшло до остаточного висновку і не робило офіційних заяв з цього приводу, але, згідно з неназваним джерелом у владі США, розслідування передбачуваних нападів активізувалося. Причина інциденту з погіршенням захисту американської розвідки до сих пір невідома”,- пише видання.

Раніше CNN повідомляв з посиланням на джерела, що влада США розслідує два інциденти в країні, які можуть бути схожі на атаки з використанням технології “цільової енергії” проти американських чиновників за кордоном. Передбачається, що одна з цих атак в США сталася в листопаді 2020 року поблизу Білого дому. Ще один інцидент стався в 2019 році – тоді співробітниця Білого дому заявила, що піддалася аналогічного нападу, коли вигулювала собаку в одному з районів Вірджинії, що межує з Вашингтоном.

За словами джерел, неясно, чи пов’язані ці інциденти в США з аналогічними інцидентами за кордоном. Слідчі вважають, що за терактами може стояти Росія, але поки про це не можна сказати однозначно через відсутність інформації. Китай в числі підозрюваних.

За даними телеканалу, в цих випадках спостерігається схожість з так званим «гаванським синдромом» у американських дипломатів на Кубі в 2016 та 2017 років роках, а також у Китаї в 2018 році. Стверджується, що дипломати піддавалися впливу звукових ефектів, що призвело до довгострокових наслідків для здоров’я.

Держдепартамент США не прийшов до певного висновку про те, що саме викликало синдром. Час від часу в американській пресі з’являються звинувачення Росії в організації «акустичних атак», а МЗС Росії називає ці звинувачення «повним абсурдом і дивними інсинуаціями».