У Франції протести проти обов’язкової вакцинації від коронавіруса

Поліція Парижа застосувала сльозогінний газ для розгону протестувальників, які вийшли на вулиці Франції, незадоволені введенням нових обмежень на коронавірус, повідомляє AFP.

Дев’ятнадцять осіб по всій країні висловилися проти заходів, оголошених президентом Еммануелем Макрона, що вимагають вакцинації медичних працівників і введення карти вакцинації в більшості громадських місць.

12 липня Макрон звернувся до нації, заявивши, що з початку серпня ресторани, бари, торгові центри, літаки і поїзди далекого прямування вимагатимуть санітарний пропуск, який буде містити інформацію про вакцинацію або негативний результат тесту на COVID- 19. З 21 липня цей документ знадобиться для відвідування фестивалів, спектаклів і атракціонів, нагадує BGNES.

Протестуючі заявили, що вийшли на вулиці «в ім’я свободи».

В одному районі Парижа поліція застосувала сльозогінний газ для розгону натовпу.

Попередньо оголошений маршрут протесту не був дотриманий, говорить в Твіттері поліція префектури і висловлює жаль з приводу «кидання гранат».

У Парижі протестували близько 2250 чоловік. Демонстрації пройшли також в Тулузі, Бордо, Монпельє, Нанті і інших містах.

«Геть диктатуру, геть карту здоров’я», – скандували учасники протесту.

Один з учасників, Ян Фонтен, 29-річний нотаріус з регіону Беррі в центральній Франції, сказав, що приїхав на протест в Париж, стверджуючи, що накладення карти здоров’я рівносильно «сегрегації».

«Макрон грає зі страхами людей, і це огидно. Я знаю людей, яким тепер будуть робити щеплення тільки для того, щоб мати можливість водити своїх дітей в кіно, а не для захисту інших від серйозних форм ковіда», – сказав він.

«Обов’язковою вакцинації немає – це максимальний стимул», – сказав офіційний представник уряду Габріель Атал. За його словами, в країні з 11 обов’язковими вакцинами рішення президента не можна розглядати як диктатуру.

На сьогоднішній день близько 35,5 мільйонів осіб – трохи більше половини населення Франції – отримали хоча б одну дозу вакцини.