Словаки вимагають оголошення надзвичайної кліматичної ситуації

“Більше 128 000 словаків, в тому числі ряд політиків і президент Зузана Чапутова, підписали петицію під назвою «Ви потрібні клімату», яка закликає парламент країни оголосити надзвичайний стан, пов’язаний зі зміною клімату, тільки для того, щоб висловити неформальне думку про те, що влада не повинна просувати проекти з використанням викопного палива”,- пише Euractiv.

«Ми не можемо бути задоволені прийнятою резолюцією. У петиції ми закликали до оголошення надзвичайної кліматичної ситуації, більш раннього крайнього терміну вуглецевої нейтральності та узгодженої стратегії для її досягнення. Більшість парламентаріїв не почули наш голос»,- сказав Якуб Хрбан, один з авторів петиції.

Поки що тільки шість європейських країн оголосили надзвичайну кліматичну ситуацію: Іспанія, Португалія, Франція, Ірландія, Австрія та Мальта. Ініціативу також підтримують Європейський парламент і Папа Франциск.

Цей крок зобов’яже уряд підтримувати тільки ті заходи, які допоможуть досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року, для чого він повинен підготувати національну стратегію з викладом того, як він буде цього досягати.