«Дякую Вам, Президенте Зеленський!» Саакашвілі відновив громадянство України

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі відновив громадянство України, відібране в 2017 році президентом Петром Порошенко. Рішення з цього питання було прийнято його наступником Володимиром Зеленським.
Новий президент України, який був приведений до присяги на минулому тижні, скасував указ Порошенко про позбавлення громадянства України Саакашвілі.
«Дякую Вам, Президенте Зеленський! Слава Україні “, – написав Саакашвілі у Facebook.
Минулого тижня Саакашвілі попросив відновити його громадянство в листі, який він передав Володимиру Зеленському через свого адвоката Руслана Чорнолуцького.
Саакашвілі зазначив, що йому не потрібні «ніякі посади та привілеї». «Якщо у Зеленського є які-небудь сумніви щодо доцільності відновлення громадянства, він може дати команду прикордонникам, щоб дозволити Саакашвілі в’їхати на територію України і боротися за свої права в суді», – додано в листі.
Раніше політик оголосив, що планує повернутися до України 1 квітня, на наступний день після першого туру президентських виборів. Однак цього не сталося. Прес-секретар українських прикордонників Олег Слободян в той час заявив, що підстав для його в’їзду на територію країни немає. Він запевнив, що з Саакашвілі на кордоні будуть поводитися так само, як і з усіма, але він зазначив, що колишньому президенту Грузії заборонений в’їзд до України.
У 2015 році Саакашвілі отримав українське громадянство від тодішнього президента Порошенко і зайняв пост губернатора Одеської області. Реформи, які Саакашвілі збирався провести, повинні були стати прикладом для всієї України.
Його співпраця з президентом тривало до осені 2016 року. Саакашвілі звинуватив Порошенка в підтримці корупційних кланів і пішов у відставку. Потім він заснував свою партію «Рух нових сил» і почав вимагати імпічменту президента.
Влітку 2017 року Саакашвілі був позбавлений громадянства України. У той час він був за межами України. У вересні того ж року Саакашвілі незаконно в’їхав до України з території Польщі. Після вигнання з України в лютому 2018 року колишній президент Грузії відправився до Нідерландів, де проживає його дружина і двоє їхніх синів.