Сина Каддафі дискваліфікували на президентських виборах у Лівії

Вищий виборчий округ Лівії дискваліфікував сина покійного диктатора Муаммара Каддафі за участь у президентських виборах наступного місяця. Як причину вказуються його переконання, повідомляє Associated Press.

Ім’я Саїфа аль-Ісламу Каддафі фігурує у списку неприйнятних кандидатів, який випустив Вищий національний виборчий комітет країни. Він може оскаржити рішення у суді найближчими днями.

У 2015 році суд у Тріполі засудив Саїфа аль-Ісламу до страти за застосування насильства проти протестувальників під час заворушень проти режиму його батька у 2011 році. Однак пізніше це рішення було поставлене під сумнів лівійською владою, що конкурує. Син Каддафі також розшукується Міжнародним кримінальним судом за звинуваченням у злочинах проти людяності, пов’язаних із повстанням.

Лівія проведе перший раунд президентських виборів 24 грудня, після багатьох років зусиль під керівництвом ООН, спрямованих на створення більш демократичного майбутнього та припинення громадянської війни.

Декілька днів тому спецпредставник ООН з Лівії несподівано пішов у відставку, хоча пізніше він заявив, що готовий залишатися на своїй посаді до виборів, якщо це буде потрібно.

49-річний Саїф аль-Іслам представив свої документи для голосування 14 листопада, свого першого публічного виступу за багато років. Оголошення його кандидатури викликало суперечки в Лівії, де в останні тижні з’явилася низка інших високопосадовців у президенти, включаючи впливового воєначальника Халіфа Хафтара.