Робота і вакансії на Філіппінах

Республіка Філіппіни – це острівна держава в Південно-Східній Азії, що знаходиться між Індонезією, В’єтнамом і Тайванем. Величезний архіпелаг включає понад 7 тисяч островів, більшість із яких нежилі. Країна омивається водами Філіппінського і Південнокитайського морів, має комфортний тропічний клімат і безліч дивовижних туристичних місць, котрі щороку приваблюють десятки тисяч іноземців.

Останні десять років економіка Філіппін стабільно розвивається, зменшується залежність від сільського господарства, а сектор послуг і промисловість показують зростання. Місцева влада проводить грамотні податкові реформи і затверджує ліберальні закони. Це сприяє притоку зарубіжних інвестицій і трудових мігрантів з різних держав, включаючи Україну.

робота на Філіппінах

Робота на Філіппінах для українців у 2017 році доступна як досвідченим технічним фахівцям в промисловому секторі та будівництві, так і професіоналам у сфері послуг, наприклад, у туризмі. Рівень життя на Філіппінах, ціни на житло й харчування в країні цілком прийнятні. Різноманітний етнічний і культурний склад населення відрізняється гостинністю і доброзичливістю.

До речі, Філіппіни – найбільша християнська держава в Азії. Близько 80% місцевих жителів – католики і всього 5% – мусульмани, які проживають в основному на півдні країни. До несприятливих факторів проживання на Філіппінах належать досить часті тайфуни, що виникають переважно з червня по листопад. Потрібно уважно стежити за погодою й слухати поради влади.

Далі розглянемо процедуру працевлаштування, способи пошуку робочого місця, доступні зарплати й вакансії на Філіппінах у 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати працювати на Філіппіни
  2. Як знайти роботу на Філіппінах
  3. Вакансії й зарплата на Філіппінах у 2017 році

Як виїхати працювати на Філіппіни

Населення Філіппін у 2017 році становить близько 102,6 млн осіб, при цьому робоча сила налічує близько 41,8 млн. Безробіття в останні роки помітно знижується й сьогодні не перевищує 5%. У країні високий рівень часткової та неофіційної зайнятості. Близько чверті населення живе за межею бідності. Як правило, це сільські мешканці. Понад 10 млн філіппінців працюють за кордоном і пересилають на батьківщину значні суми у валюті, що додатково стимулює розвиток економіки.

Незважаючи на високий рівень трудової міграції місцевих фахівців, знайти роботу на Філіппінах зовсім непросто. Уряд прагне максимально забезпечити робочими місцями власних громадян і тільки в разі відсутності працівників необхідної кваліфікації серед філіппінців вакансію може зайняти іноземець. Для цього потрібно заздалегідь знайти роботодавця й укласти трудовий контракт. Почати професійну діяльність на Філіппінах можна після отримання дозволу на роботу і оформлення робочої візи.

Дозвіл на роботу на Філіппінах (AEP) видає місцеве Міністерство праці та зайнятості (DOLE). Зазвичай термін дії документа не перевищує 1 року і підлягає продовженню максимум на 5 років. Заява може бути подана іноземцем особисто, але найчастіше цьому сприяє роботодавець. Робоча віза оформляється через Консульство Філіппін в країні претендента.

У деяких випадках Бюро з питань імміграції Філіппін видає тимчасовий дозвіл (візу) на працевлаштування на строк до 3 місяців (PWP), що дозволяє розпочати роботу ще до отримання повноцінної робочої візи. Крім того, місцеве законодавство передбачає видачу спеціальних дозволів на роботу на період від 3 до 6 місяців (наприклад, для зарубіжних бізнесменів, спортсменів або артистів).

Детальніше про види робочих віз і перелік документів, необхідних для цього, читайте на офіційному сайті Бюро з питань імміграції Філіппін – immigration.gov.ph. Інформація про вимоги до іноземців для отримання дозволу на роботу доступна на офіційному сайті Міністерства праці та зайнятості Філіппін – dole.gov.ph. У будь-якому випадку необхідно тісно взаємодіяти з роботодавцем і працівниками дипломатичного відомства Філіппін, які нададуть практичну допомогу при переїзді. Головне – заздалегідь забезпечити собі вакансію й працювати тільки офіційно.

Як знайти роботу на Філіппінах. Пошук вакансії

Пошук вакансії

Легальна й добре оплачувана робота на Філіппінах для українців вимагає високого рівня кваліфікації та володіння іноземними мовами. У разі пошуку вакансії без посередників ці фактори будуть мати вирішальне значення. Адже переконати місцеву компанію у своїх перевагах не так і просто, ще й у країні, де проживає понад 100 млн чоловік.

Детально продумайте резюме та супровідний лист перед відправкою потенційному роботодавцю або завантаженням на спеціалізований сайт. Зробіть акцент на своїх унікальних навичках і досвіді. Офіційна мова на Філіппінах – філіппінська (тагальський діалект). Дуже широко використовується англійська мова і трохи рідше – іспанська. Знайти роботу на Філіппінах без знання мови практично неможливо.

Більшість іноземців живуть і працюють у великих філіппінських містах, перш за все, в столиці – Манілі, а також в Кесон-Сіті, Калоокане і Давао. Особливу увагу варто звернути на не найгустонаселеніше місто в країні – Макаті. Це ділове, фінансове і дипломатичне ядро Філіппін і один з найбільш значущих економічних центрів Азії.

У цих регіонах зосереджені відділення транснаціональних компаній, куди можна звернутися з пропозицією про працевлаштування безпосередньо через офіційні сайти. Знайти вакансії на Філіппінах у таких роботодавців набагато легше, часто в їх штаті вже присутні іноземці та є досвід найму зарубіжних фахівців. Ідеальний варіант – це переведення співробітника в філіппінський офіс всередині однієї міжнародної компанії.

Активно використовуйте соціальні мережі, реєструйтеся на форумах і обговорюйте особливості трудової міграції на Філіппіни. Відвідайте країну в туристичних цілях. Українцям для цього потрібно відкрити візу. Використовуйте час з користю. Заведіть потрібні знайомства, сходіть на ярмарки вакансій і спробуйте вийти на роботодавця.

Вакансії й зарплата на Філіппінах у 2017 році

Незважаючи на успіхи в диверсифікації економіки, третина філіппінців, як і раніше, зайняті в секторі сільського господарства. Більше половини населення – близько 55% – працевлаштовані в сфері послуг і в районі 16% – працюють в промисловій галузі. Сьогодні в країні збирають електроніку, випускають фармацевтичні препарати, переробляють нафту, видобувають вугілля, займаються будівництвом, пошиттям одягу та взуття, створюють вироби з деревини. У кожній з перерахованих вище сфер іноземець має шанс на працевлаштування. Зрозуміло, не слід розраховувати на дохід, як при роботі в Австралії, США, Канаді та країнах Західної Європи. Середня щомісячна заробітна плата на Філіппінах в 2017 році становить близько 25-30 тисяч місцевих песо, що еквівалентно 500-600 доларам. Це досить розпливчастий показник. Все залежить від професії.

Наприклад, менеджери вищої ланки й керівники компаній отримують до 5-6 тисяч доларів, фінансисти й фахівці в сфері IT – близько 1-1,2 тисяч доларів, інженери й будівельники – в районі 600-700 доларів, медсестри – до 300 доларів. Мінімальна оплата праці на Філіппінах становить 454 песо в день (9 доларів). В цілому кваліфікований іноземний фахівець може розраховувати на зарплату від 1 тисячу доларів у місяць і вище.

Популярні й доступні вакансії на Філіппінах для українців у 2017 році – це технічні працівники, оператори колл-центрів, фахівці у сфері інформаційних технологій, будівельники. Особливе місце займає туризм і викладання іноземних мов. Іноді потрібні гіди, службовці в готелі, інструктори по дайвігу. Дипломовані фахівці можуть знайти роботу на Філіппінах в мовних школах. Крім англійської, є попит на японську, китайську, іспанську, німецьку й арабську мови.