Освіта в Чехії: як стати студентом чеського Вузу

Образование в Чехии фото

Українці можуть отримати безкоштовну освіту в Чехії за умови навчання в державних ВУЗах чеською мовою.

Із статті ви дізнаєтесь, як вчинити в чеський вуз, які вимоги пред’являють до іноземним абітурієнтам, які документи треба підготувати, скільки коштує навчання (чеською та англійською мовою), як проходять вступні іспити, які перспективи відкриваються для володарів дипломів європейського зразка.

Які переваги дає отримання диплома в чеському Вузі

Отримання вищої освіти в Чехії вигідно і зручно для іноземців з кількох причин:

  1. У державних ВУЗах можна вчитися на чеською мовою без оплати.

Навчання в Чехії на бюджетному відділенні вимагає відповідальності і дисципліни. Прогули занять без поважної причини можуть призвести до втрати студентської візи в Чехію і депортації.

  1. Вузи Чехії мають сучасну навчальну та дослідницьку базу. Підручники широко представлені в електронному форматі, лекційні години поєднані з демонстрацією мультимедійної інформаційних матеріалів.
  2. Кожен студент займається за індивідуальною програмою. Це дозволяє поєднувати навчання із заняттям бізнесом в Чехії і роботою в Чехії.
  3. Є можливість прийняти участь у програмах обміну та отримати знання у кращих Вишах Європи.
  4. Зарахування на навчання є підставою для оформлення довгострокової візи і посвідки на проживання в Чехії. При бажанні можна отримати право на постійне проживання і громадянство.
  5. Є студентські знижки (10-50%) на оплату в магазинах, кафе, транспорті, спортивних комплексах і кінотеатрах.
  6. Випускники Вузів отримують дипломи європейського зразка визнані на території ЄС і у всьому світі. Навчені в Чеській Республіці фахівці легко знаходять роботу в великих міжнародних компаніях не тільки в Чехії, але і в інших країнах.

Система вищої освіти в Чехії

У Міністерстві освіти Чеської республіки акредитовано двадцять шість державних і сорок п’ять приватних вищих навчальних закладів.

Навчання в Чехії відповідає стандарту ЄС і розділено на кілька етапів:

Після зарахування до вузу:
  • для отримання ступеня бакалавра навчаються три роки;
  • магістра два роки (за деякими спеціальностями, наприклад медицина, більше);
  • три або чотири роки навчання, проведення досліджень, написання та захист наукової роботи потрібно для присвоєння ступеня доктора.

У Чехії дозволено продовжити отримане в іншій країні спеціальна освіта. Наприклад, якщо у вас є отримана в Україні ступінь бакалавра ви можете пройти нострифікацію диплома (визнання в Чехії), скласти вступні іспити і навчатися на чеській мові в магістратурі чи докторантурі безкоштовно в державному навчальному закладі.

Як стати студентом в університеті Чехії

  1. Випускники українських шкіл мають право вступати в чеські вузи після закінчення загальноосвітньої школи. Звичайно планувати і готується до вступу слід заздалегідь десь за 1 – 2 роки. Підготовку і саме надходження можна розглянути в такій послідовності:
  2. Визначитися зі спеціальністю і вибрати підходящий університет Чехії.
  3. Готується до здачі вступних іспитів. На сайті обраного Вишу дізнатися які профільні предмети потрібно здавати і вивчати їх за поглибленою програмою. Багато університетів Чехії запрошують абітурієнтів на підготовчі курси з профільних предметів, що теж можна використовувати. Попутно вивчати чеську мову (знання мови дає можливість навчається в Чехії). Хорошим плюсом буде навчання на мовних курсах в Чехії в період літніх канікул.
  4. 4. Підготувати пакет документів для вступу(точний список на сайті конкретного вузу). Приймальні комісії починають роботу задовго до закінчення навчального року. Вже до кінця лютого необхідно подати в обраний ВУЗ заяву про прийом і необхідні документи
  5. Здача іспитів і тестів. Після отримання повідомлення про прийом документів приступають до підготовки поїздки в Чехію для здачі вступних іспитів.

У Чехії не зараховують іноземців на навчання на підставі аналізу документів. Абітурієнт повинен приїхати і скласти вступні іспити з профільних предметів у державний ВУЗ або пройти співбесіду при прийомі на платну форму навчання в приватний вуз.

Іспит складається з двох частин:
  1. Оцінюють здатність студента освоювати нові знання.
  2. Тест з профільних предметів.

Вступні іспити проходять з квітня по червень. Прийом іспитів платний. Ціна одного незалежно від результату 20 євро.

  1. Якщо іспити пройдені успішно абітурієнт отримає повідомлення про зарахування. Після чого слід внести оплату за навчання і оформити студентську візу в Чехію (підставою є документ про зарахування у ВУЗ)
  2. Краще приїхати за тиждень до початку занять, щоб оформити посвідку на проживання в Чехії, знайти житло, знаходитиметься і підготуватися до занять. Дозвіл на проживання видають на один рік з продовженням.

Скільки платити за навчання?

При зарахуванні студенти іноземці мають рівні права з чехами. В державних навчальних закладах на чеською мовою навчання безкоштовне. На сьогоднішній день кількість місць бюджетного відділення не обмежений квотами.

Оплата стягується тільки з охочих здобувати освіту на англійській мові. У приватних вузах вартість навчання в Чехії в рік близько 2000 євро.

Можна працювати і вчиться?

Програма освоєння знань для кожного індивідуальна. Отримання вищої освіти в Чехії легко поєднати з офіційною роботою або заняттям бізнесом. Для чеських та іноземних студентів дозволена однакова робоче навантаження (20 годин на тиждень).

Підіб’ємо підсумок

Володіють чеською мовою українці мають можливість навчатись в Чехії на бюджетному відділенні. Студент іноземці мають право брати участь у стипендіальних програмах і працювати в період навчання. Випускники отримують дипломи європейського зразка і можуть працевлаштовуватися в будь-якій країні ЄС і за його межами.

Як поступити в університет в Чехії? (відео)

Пропонуємо Вам подивитися відео про те, як поступити в чеський університет.