Робота і вакансії в Марокко

Королівство Марокко – це барвиста держава на півночі Африки з багатою культурою, яка включає елементи африканських, європейських і близькосхідних традицій. В країні комфортний клімат, смачна кухня і в цілому створені цілком сприятливі умови для життя.

Вихід до Середземного моря на півночі та Атлантичного океану на заході сприяє розвитку туристичної галузі та залученню іноземних інвестицій. Сьогодні багато іноземців відкривають в цій країні власний бізнес або розглядають варіант офіційного працевлаштування та переїзду в Марокко на довгостроковий період.

робота в Марокко

Робота в Марокко для українців та інших іноземців у 2017 році доступна в області інформаційних технологій, телекомунікацій, будівництва, туризму, промисловості та деяких інших сферах, наприклад, часто пропонуються вакансії викладачам іноземних мов. Близькість до Європи забезпечує зростання і стабільність марокканської економіки. Особливо динамічно розвиваються галузь сільського господарства, аерокосмічний, автомобільний і текстильний сектор.

Іммігрантів приємно здивують низькі ціни на проживання в Марокко, особливо в порівнянні з Північною Америкою і Західною Європою. Навіть в найсприятливішому для роботи й життя місті, економічному центрі країни – Касабланці, вартість нерухомості або оренда квартири цілком прийнятні. Далі, дізнаємося про особливості трудової міграції в Марокко, варіантах пошуку робочого місця, доступних вакансіях і зарплатах на місцевому ринку праці в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Марокко. Специфіка трудової міграції.
  2. Як знайти роботу в Марокко. Пошук вакансії.
  3. Вакансії та зарплата в Марокко в 2017 році

Як виїхати на роботу в Марокко. Специфіка трудової міграції.

Для успішного переїзду до Марокко з метою працевлаштування потрібно засвоїти деякі особливості життя в цій країні, які прямо впливають на професійну діяльність. Виділимо основні.

  • Релігія. Близько 99% марокканців – це мусульмани. Необхідно відповідно дотримуватися правил поведінки в суспільстві та поважати традиції громадян Марокко. До слова, місцеві жителі цілком відкриті та терпимо ставляться до іноземців, а приватне життя в країні вважається недоторканною в незалежності від національності й статусу людини.
  • Мова. Офіційна мова в Марокко – арабська. У політичному та діловому середовищі широко поширені французька, а також англійська, особливо якщо мова йде про працевлаштування в міжнародних компаніях. Робота в Марокко без знання мови завдання практично нереальне. У всякому разі для легальної трудової міграції, а варто вдаватися тільки до такого варіанту.
  • Конкуренція. Населення Марокко в 2017 році становить близько 33,7 млн чоловік. Більш ніж 12 млн марокканців – це потенційна робоча сила і конкуренція для іноземців. До того ж місцевим жителям завжди віддається перевага на заняття вакансій, що закріплено на законодавчому рівні. Безробіття в країні близько 9,6%. Отже, на місцевому ринку праці в основному потрібні кваліфіковані закордонні фахівці, що володіють дефіцитними для Марокко професіями.
  • Проблеми. Через близькість до неспокійних регіонів час від часу в Марокко виникають загрози терактів, в тому числі влада побоюється повернення на батьківщину марокканців, що вступили в терористичні формування. Але в цілому країна цілком безпечна. До інших труднощів можна віднести – корупцію, високий рівень бідності та неписьменності населення, особливо в сільській місцевості.

Вимоги до іноземців для працевлаштування в Марокко

Головне завдання закордонного здобувача полягає в пошуку марокканського роботодавця, який погодиться укласти трудовий контракт з іноземцем. Це є обов’язковою умовою для видачі місцевим Національним агентством зі сприяння зайнятості та професійної підготовки (ANAPEC) дозволу на роботу й отримання візи в дипломатичному відомстві Марокко.

Кожен контракт проходить ретельну перевірку на предмет відповідності з трудовим законодавством. Зокрема, іноземець не має права зайняти вакансію, на яку претендують місцеві жителі. Питання зайнятості закордонних фахівців опікає ANAPEC і місцеве Міністерство праці (Ministère де l’Emploi), які в основному взаємодіють з марокканськими компаніями, а не безпосередньо з іноземцями. Неважко здогадатися, що більшість місцевих роботодавців не хочуть витрачати час на оформлення закордонного здобувачеві дозвільних документів, тому основна умова для успішного пошуку вакансії в Марокко – це досвід і кваліфікація іноземця. Не менш важливим фактором є добре володіння французькою мовою.

Як знайти роботу в Марокко. Пошук вакансії.

Пошук вакансії

У Марокко зосереджена велика кількість міжнародних і транснаціональних компаній. Найчастіше такі роботодавці вже мають досвід наймання закордонних фахівців, що дає здобувачеві більше шансів на заняття вакансії. До того ж володіння тільки англійською мовою в цьому випадку може виявитися достатнім. Однак навички французької та арабської істотно підвищать ймовірність працевлаштування і просто зроблять життя в Марокко більш комфортною.

Робота в Марокко для іноземців, включаючи українців, доступна переважно у великих містах, де функціонують серйозні роботодавці – Касабланка, Рабат, Танжер, Агадір, Марракеш і Фес. Складання резюме та супровідного листа мало чим відрізняється від європейських стандартів. Пишіть пропозиції про працевлаштування в компанії безпосередньо і зареєструйтеся в професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Почніть пошук вакансії в Марокко з офіційних сайтів державних структур, що регулюють зайнятість в країні. Крім робочих місць, там можна знайти додаткову інформацію, пов’язану з працевлаштуванням іноземців, а також перелік рекрутингових агентств. Міністерство праці Марокко – emploi.gov.ma. Національне агентство Марокко щодо сприяння зайнятості та професійної підготовки – anapec.org.

По можливості відвідайте Марокко як турист, озирніться, поспілкуйтеся з людьми. Іноді знайти роботу на місці набагато легше, адже левова частка вакансій просто не потрапляє у відкритий доступ.

Вакансії та зарплата в Марокко в 2017 році

До 40% марокканської робочої сили зайнято в сільському господарстві, такий же відсоток припадає на сферу послуг і близько 20% трудяться в промисловості. В країні відкрита та орієнтована на ринок економіка, що стимулює створення вакансій в різних сферах. Мінімальна оплата праці в Марокко становить 1 350 марокканських дирхамів (близько 125 євро). Середня заробітна плата в Марокко в 2017 році після сплати податків в районі 3825 дирхам (близько 350 євро).

Вакансії в Марокко в 2017 році для іноземців, включаючи українців, доступні в наступних напрямках і професіях:

  1. Сфера інформаційних технологій і телекомунікацій.
  2. Туристична галузь.
  3. Викладання англійської або французької мови в навчальних закладах та приватних школах.
  4. Кваліфіковані інженери та будівельники.
  5. Менеджери вищої ланки та керівники компаній.

Досить поширені вакансії в Марокко для програмістів, операторів в Кол-центри (Call-center), потрібні перекладачі, гіди та інструктори з дайвінгу. Іноземні фахівці з досвідом роботи та кваліфікацією можуть розраховувати на заробітну плату в Марокко від 700-1000 євро і вище.