Вища освіта і університети Швейцарії

Згідно з дослідженнями багатьох авторитетних агентств, робоча сила в Швейцарії найкваліфікованіша у світі. Багато в чому завдяки цьому країні вдалося досягти неймовірних успіхів в економіці і соціальній сфері, до того ж при істотному дефіциті природних ресурсів. Ядром з випуску фахівців вищого класу є університети Швейцарії.університети Швейцарії

Вища освіта в Швейцарії вважається одним з найбільш якісних у світі. Вузи країни займають топові позиції у всіляких рейтингах, а порівняно недорога плата за навчання привертає величезну кількість іноземних студентів. Престижний диплом відкриває широкі перспективи для імміграції до Європи на постійне проживання, на гідне працевлаштування у Швейцарії і можливість відкрити власну швейцарську компанію.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Швейцарії
  2. Як вступити до університету Швейцарії
  3. Вартість навчання і життя в Швейцарії
  4. Кращі університети Швейцарії

Вища освіта в Швейцарії

Особливістю системи вищої освіти Швейцарії є можливість навчання 4-ма іноземними мовами. Крім англійських курсів, в основному на магістерських програмах, студенти можуть обрати університет з викладанням на одній з 3 офіційних мов країни. Наприклад, в Цюріху і Берні можна навчатися німецькою, в Женеві і Лозанні французькою, а в Лугано італійською.

Завдяки цьому близько третини студентів в Швейцарії – це іноземці, що представляють понад 100 національностей. Якість швейцарського освіти щорічно підтверджують авторитетні рейтингові агентства QS World University Rankings і The Times Higher Education.

Так, у рейтингу 2016-2017, за версією обох видань в ТОП-200 увійшли 7 вищих навчальних закладів Швейцарії. Крім того, Швейцарський Федеральний технологічний інститут опинився в першій десятці. Притому що площа країни порівняно невелика, а населення трохи більше 8 млн осіб.

Система вищої освіти Швейцарії представлена ??наступними категоріями навчальних закладів:

  1. Кантональні університети – 10.
  2. Федеральні технологічні інститути – 2.
  3. Університети прикладних наук – 8.
  4. Університети педагогічної освіти – 20.

Більшість вузів є державними, за винятком декількох незалежних педагогічних університетів і одного університету прикладних наук. Крім того, в Швейцарії широко представлена ??мережа приватних навчальних закладів, особливо бізнес-шкіл. Однак багато хто з них не мають державної акредитації, а вартість навчання неймовірно висока.

Програми навчання в Швейцарії побудовані на Болонському процесі, заснованому на накопичувальній системі кредитів.

  1. Бакалаврат. Термін навчання 3 роки (180 кредитів).
  2. Магістратура. Термін навчання 1,5-2 роки, після бакалаврату (90-120).
  3. Докторантура. Термін навчання 3-5 років, після магістратури.

Навчальний рік триває з вересня по липень і розділений на два семестри:

  • осінній (вересень-лютий);
  • весняний (березень-липень).

Практично кожен вищий навчальний заклад Швейцарії дотримується правила про надання якісної освіти. Тому багато вузів навмисно скорочують кількість дисциплін, з метою концентрації на профільних напрямках. Для іноземних студентів доступні всі освітні програми, крім медичних. За рідкісним винятком, ці місця повністю займаються громадянами Швейцарії.Для іноземних студентів доступні всі освітні програми, крім медичних

Стипендіальні програми для іноземців, як правило, ґрунтуються на міжвузівських угодах. У зв’язку з міграційним кризою останніх років Швейцарія не бере активної участі в міжнародних програмах обміну студентами, наприклад, Erasmus. З іншого боку, уряд пропонує внутрішні стипендії талановитим вченим і художникам з-за кордону.

Як вступити до університету Швейцарії

Прийом іноземних студентів в різні університети Швейцарії має схожу процедуру, однак остаточне рішення приймається конкретним вузом. Тому за точною інформацією однозначно необхідно звертатися на офіційний сайт навчального закладу, де власне і подається відповідна заява. Крім того, вимоги можуть відрізнятися в залежності від країни. Позначимо основні умови для іноземців з країн СНД, включаючи росіян і українців, при зарахуванні до швейцарського університет.

Вимоги до іноземних студентів для вступу до вузу Швейцарії

1. Вік не менше 18 років.

2. Атестат про повну загальну середню освіту. Крім того, наприклад, громадянам Росії або України, необхідно мати за спиною 2 роки навчання у вітчизняному внз. Ця вимога не стосується двох федеральних інститутів. Тут потрібно атестат і складання вступних іспитів. Термін подачі документів в переважна більшість університетів Швейцарії закінчується 30 квітня.

складання вступних іспитів3. Мова. Фактично всі університети Швейцарії вимагають знання мови (французька, німецька, італійська) на достатньому для навчання рівні (B1, B2). Це повинно бути підтверджено сертифікатом або здачею спеціальних іспитів. Багато вузів пропонують недорогі мовні курси влітку і під час навчального року. Магістерські програми широко представлені англійською мовою.

4. Студентська віза і вид на проживання в Швейцарії.

5. Додаткова інформація. Детальна автобіографія, супровідний лист з важливими напрямками навчання, копії дипломів та сертифікатів з інших вищих навчальних закладів.

Вартість навчання та життя в Швейцарії

Незважаючи на те що більшість вузів фінансується державою, навчання в Швейцарії платне. Причому до іноземних студентів може застосовуватися підвищена ставка. Проте вартість навчання все одно значно нижче, наприклад, ніж у Великобританії. В середньому один рік навчання в швейцарському університеті обійдеться від 450 до 4000 євро за семестр.

Наступна стаття витрат – це проживання в Швейцарії. За деякими даними, такі великі міста, як Цюріх і Женева, є одними з найдорожчих у світі. Допомога в пошуку студентської кімнати на пільгових умовах може надати безпосередньо вуз. В іншому випадку житло доведеться шукати самостійно. Оренда однокімнатної квартири починається від 1 тисяч євро на місяць.

На інші супутні витрати, наприклад, навчальні матеріали, продукти харчування, екскурсії, медичну страховку і так далі, доведеться витратити не менше 1-1,5 тисяч євро на місяць. Проїзд в громадському транспорті коштує 2,5 євро, квиток в кіно 15 євро, хліб 2 євро, пачка сигарет 7 євро.

В цілому для життя в Швейцарії, крім плати за навчання, іноземцю знадобиться близько 2 тисяч євро на місяць. Студенти з країн не входять до Європейського союзу можуть почати пошук роботи (не більше 15 годин на тиждень) не раніше, ніж через 6 місяців після початку навчального року.

Кращі університети Швейцарії

Швейцарський Федеральний технологічний інститут (ETH Zurich) Навчальний заклад, розташований у великому швейцарському місті Цюріх, засновано в 1855 році. Сьогодні це один з найбільш престижних і затребуваних вузів не тільки Швейцарії, але і світу. Про це свідчить стабільне знаходження в першій в десятці кращих університетів за версією різних рейтингових агентств.

Університет є справжнім лідером з підготовки кваліфікованих фахівців технічних професій. Репутацію вузу підтверджують 21 нобелівський лауреат, що, так чи інакше, були пов’язані з інститутом. Серед них такі видатні особистості, як Альберт Ейнштейн і Вільгельм Конрад Рентген.

На даний час в Швейцарському Федеральному технологічному інституті навчається понад 18,6 тисяч студентів, з яких близько 35% іноземці, що представляють більш ніж 110 країн. Процес навчання забезпечують 8,5 тисячі співробітників, в тому числі 500 осіб професорського складу і понад 5 тисяч науковців.

Освітні програми включають такі галузі, як архітектура і будівництво, математичні, природничі та соціальні науки, сферу управління. Навчання проводиться німецькою мовою, але деякі програми передбачають другий і третій роки навчання англійською. Подача документів починається з 1 листопада і закінчується 30 квітня. Вартість навчання, включно з платою за житло, варіюється від 14 до 24 тисяч євро на рік.

Федеральна політехнічна школа Лозанни (EPFL) Це другий навчальний заклад Швейцарії федерального рівня. Дата заснування вузу – 1853 рік. Школа Лозанни хоч трохи і поступається більш авторитетному технологічному інституту Цюріха, але тим не менше також утримує перші позиції світових рейтингів. Наприклад, за версією QS World University Rankings 2016/2017 внз займає 14 позицію.

Федеральна політехнічна школа Лозанни (EPFL)

Інфраструктура університету нараховує 5 шкіл, 2 коледжі, 28 інститутів і 354 лабораторії. Близько 5800 співробітників вузу забезпечують навчання понад 10 тисяч студентів, що представляють більше 112 національностей.

Школа Лозанни пропонує навчання в таких галузях, як архітектура і громадянська інженерія, комп’ютери і комунікації, природничі та гуманітарні науки, інженерні спеціальності і сфера управління.

Основна мова навчання французька, але є і англійські програми. Термін подачі документів з вересня по 30 квітня. Вартість навчання за один семестр становить 633 швейцарських франка (близько 600 євро), включаючи внески за користування спортивними спорудами та страхові фонди.

Університет Женеви (Université de Genève) Найстаріший вуз Швейцарії, заснований в 1559 році, розташовується в другому за величиною місті країни після Цюріха, Женеві. Відноситься до категорії кантональних університетів і пропонує широкий спектр освітніх напрямів. Наприклад, в галузі економіки, права, психології, теології, медицини, педагогічних і соціальних наук.

В університеті навчаються близько 16 тисяч студентів. Інфраструктура складається з 9 факультетів і 15 науково-дослідних центрів та інститутів. Навчання пропонується в основному французькою мовою, а також невеликою часткою курсів англійською. Для іноземних студентів яким потрібна віза термін подачі документів закінчується 28 лютого. Вартість навчання 500 швейцарських франків за семестр (450 євро).