Швейцарія починає відкриватися

Швейцарський уряд заявив, що прискорить процес ослаблення обмежень, введених для боротьби з пандемією коронавіруса, завдяки відкриттю ресторанів 11 травня.

«Ми знаходимося в новій фазі і повинні навчитися жити з цим вірусом»,- заявила президент Швейцарії Симонетта Сомаруга на прес-конференції в Берні.

У березні Швейцарія не ввела повну блокаду, але більшість послуг і магазинів були закриті.

У понеділок, як перший етап виходу з карантину, перукарні, садові центри, господарські магазини і кабінети лікарів знову відкрилися.

11 травня на другому етапі школи можуть знову відкритися. Професійні спортивні клуби, а також клуби для любителів можуть відновити тренування, а громадський транспорт буде працювати в звичайному режимі.

Але хоча ці заходи вже були оголошені і відомі, уряд оголосив, що ресторани, музеї і бібліотеки можуть бути знову закриті в той же день через не дотримання правил фізичної відстані. Уряд заявив, що «відносно легко» забезпечити дотримання правил фізичної відстані, гігієни рук та контролювати потік людей в таких установах.

За словами міністра охорони здоров’я Аллена Берсі, обмеження були зняті «швидше, ніж очікувалося», оскільки розповсюдження вірусу під контролем.

До чотирьох чоловік можуть сидіти за одним столом в ресторанах, але батьки можуть сидіти з більшою кількістю дітей. Столи повинні бути на відстані двох метрів один від одного.

Носіння масок не є обов’язковим в Швейцарії, але це доцільно, якщо фізична відстань не може бути гарантована.

Третій етап зняття обмежень запланований на 27 травня.

Тим часом збори більше п’яти осіб залишаються забороненими, і прикордонний контроль залишиться в силі. Збір до 1000 чоловік заборонений до кінця серпня.

У Швейцарії від вірусу загинуло 1716 осіб, згідно з даними Wolrdometer, 29407 чоловік були заражені і 22600 чоловік вилікувані.