Число заражених COVID-19 в Україні 10000, але це не зупиняє порушників карантину

Число людей, інфікованих новим коронавірусом в Україні, сьогодні досягло 10 000 чоловік, і міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликав громадськість набратися терпіння і не порушувати заходи ізоляції, завдяки яким число загиблих в країні значно нижче, ніж в більшості країн Західної Європи.

Минулого місяця уряд закрив торгові центри, кафе, ресторани, ринки і кінотеатри, заборонив в’їзд іноземцям до країни і припинив майже всі поїздки на літаку або поїзді, що викликало різке зростання безробіття.
Сотні бізнесменів протестували вчора проти обмежень біля будівлі уряду.

У свою чергу Степанов заявив, що все більше людей порушують норми карантину. «Що ми бачили в останні дні? Ми бачимо натовп людей, пробки на дорогах, все більше і більше людей в парках. Я розумію, що ізолюватися на термін від п’яти до шести тижнів складно. Але коли ви йдете на мітинги, порушуючи карантин, то просто подумайте про себе і своїх близьких, яких ви можете заразити після таких заходів», – сказав Степанов.

“Від коронавіруса в країні помер 261 чоловік”, – повідомив Степанов на прес-конференції по телебаченню. «Але це не тисячі, як в Італії та Іспанії.

Карантин був введений дуже своєчасно, і завдяки цьому ми змогли контролювати ситуацію. Завдяки карантинним заходам ми змогли уникнути пікових чисел і пікового навантаження на систему охорони здоров’я», – сказав міністр.

Уряд продовжив карантинний період до 11 травня і очікує піку пандемії в Україні на початку наступного місяця.

Для подолання кризи уряд виділив 6 мільярдів гривень (222 мільйони доларів) допомоги з безробіття і підвищив прогноз по рівню безробіття в цьому році до 9,4 відсотка.

Опитування, проведене Рейтинговим інститутом з початку квітня, показує, що 8 відсотків українців втратили роботу під час карантину, а 29 відсотків пішли у відпустку.