Як отримати вид на проживання в Швеції

У прагненні українців отримати посвідку на проживання у Швеції немає нічого дивного. Люди прагнуть жити в благополучній країні з високим рівнем життя і гарантованими соціальними пільгами. Бажаючих багато, але повністю дотриматися імміграційні вимоги вдається не всім, головна причина невдач погана поінформованість і помилки, допущені при оформленні документів.

vid-na-zhitelstvo-v-shvecii

Зі статті дізнаєтеся, як легально отримати вид на проживання в Швеції, як підготувати документи, як довго розглядають заявки.

Що являє собою вид на проживання?

Вид на проживання в Шведському Королівстві спеціальний дозвіл міграційної служби на перебування в країні понад 90 днів на півроку. Спочатку іноземцю видають Тимчасовий вид на проживання — ВНП в Швеції на один рік з правом щорічного продовження.

Після п’яти років перебування та здачі іспиту на володіння шведською мовою отримують право на постійне перебування ПМП на п’ять років. Після закінчення цього терміну мігрант має право подати запит про надання громадянства.

Етапи оформлення виду на проживання

Отримання виду на проживання у Швеції передбачає кілька етапів.

1. Необхідно знайти підставу для відкриття довгострокової національної візи категорії «D» (приклади підстав розглянемо трохи пізніше).

2. Посольство Швеції В Україні особисто подають документи для відкриття візи (докладний перелік дивіться нижче).

3. Після відкриття візи подають запит на надання тимчасового виду на проживання.

Оформити ВНП можна:

  • у Консульстві Шведського Королівства в Україні;
  • в Міграційні органи на території Швеції, іноземець повинен протягом восьми днів після переїзду пройти реєстрацію за місцем проживання.

Уточнити деталі, як отримати ВНЖ в Швеції легко на офіційному сайті Міграційного Відомства. Для пошуку інформації скористайтеся змістом (картою сайту. Тут же можна подати електронну заявку на отримання ВНЖ.

Варіанти підстав для отримання довгострокової візи

основание для визы в Грецию

Довгострокову візу відкривають при наявності вагомого обґрунтування мети візиту.

Наприклад:

1. Працевлаштування один з найпоширеніших способів оформлення Виду на проживання у Швеції для українців. Дозвіл на роботу у Швеції оформляє роботодавець.

Незважаючи на те, що першочергове право займати вільні вакансії належить шведам і громадянам ЄС у кваліфікованих українців є шанс отримати роботу. Бажано знати шведський мову хоча б на розмовному рівні і заздалегідь подбати про підтвердження дипломів про освіту.

Умови співпраці закріплюються в трудовому договорі, який підставою для довгострокової візи і Посвідки на проживання на один рік. Якщо договір продовжують, продовжується віза і ВНП.

Слід пам’ятати, що протягом перших двох років роботи трудовий мігрант не може змінити роботодавця.

2. Реєстрація власного бізнесу у Швеції є підставою для отримання Бізнес візи і ВНП.

Заявник повинен мати засоби:

  • для формування статутного капіталу;
  • написання виготовлення копій статутних документів;
  • переклад статутних документів (бізнес-план, розрахунок бюджету, довідка, що підтверджує наявність коштів на реєстрацію та проживання на перший час);
  • нотаріального засвідчення перекладів і копій документів.

Якщо компанія приносить дохід, платить податки і створює робочі місця для місцевих жителів, ВНП продовжать.

3. Зарахування на навчання для здобуття освіта в Швеції дозволяє отримати Студентську візу і дозвіл на проживання у Швеції для студентів.

Студентам іноземцям дозволено працювати в період навчання 20 годин в тиждень в канікулярний період повний робочий день. При цьому студентська програма не передбачає необхідності отримувати додаткові дозволи на роботу.

4. Укладення шлюбу з громадянином Швеції дозволяє отримати візу та дозвіл на проживання у Швеції за програмою возз’єднання сім’ї.

Кожні півроку протягом двох років подружжя запрошуються на співбесіду з метою перевірки щирості їхніх стосунків. У тому випадку якщо шлюб буде визнаний фіктивним, іноземного чоловіка депортують.

5. Іноземці, що мають статус ПМЖ можуть запросити родину (законні та цивільне подружжя, одностатеві партнери), батьки до 65 років, неповнолітні діти, в тому числі й усиновлена дитина, отримають ВНП для возз’єднання сім’ї.

Обов’язковою умовою є те, що запрошуюча сторона повинна довести здатність утримувати родичів і орендувати необхідне для проживання всіх житлову площу.

Заявки розглядають 9 – 20 місяців.

6. Прибулі прямим рейсом в шведське королівство можуть подати прохання про надання статусу біженця, якщо зуміють документально довести загрозу життя в рідній державі. Термін розгляду прохань близько року. В цей період кандидати живуть в таборах для переміщених осіб, де є все необхідне для тимчасового проживання. Якщо рішення позитивне іноземець отримає і право на проживання та працевлаштування.

Зверніть увагу
Вид на проживання в шведському королівстві не можна автоматично отримати при купівлі нерухомості, але це полегшує відкриття мультивізи, яка дозволять багато разів приїжджати країни та виїжджати за її межі.

Які документи підготувати?

В перелік документів для відкриття візи та ВНП у Швеції практично однаковий.

Таблиця допоможе зрозуміти, в чому відмінності.

Список документів

НайменуванняВізаВНП
Візова анкета+
Заявка на отримання ВНЖ+
Закордонний паспорт + копія++
Внутрішній паспорт України++
Інформація про членів родини якщо є++
Виписка з банківського рахунку або довідка про наявність коштів

Для студентів лист батьків або спонсора про згоду оплачувати навчання.

++
Квитанція про сплату консульського збору++
Два фото розмір 45 х 35 мм++
Медична страховка з покриттям 30 000 євро++
Для бізнесменів податкова декларація за два останні квартали++
Документи, що підтверджують мету візиту:

  • трудовий контракт;
  • свідоцтво про реєстрацію бізнесу;
  • довідка про зарахування на навчання;
  • свідоцтво про вступ у шлюб;
  • і т. п.
++
Додатково можуть видавати дипломи про освіту++

Можете переконатися, список паперів для виду на проживання в Швеції мало відрізняється від переліку документів для відкриття довгострокової візи.

Всі документи на паперовому носії подають особисто. Переклад шведський мову і копії оригіналів посвідчуються нотаріально.

Заявки розглядають протягом 60-270 днів, а іноді і довше.

Якщо відповідь позитивна в закордонному паспорті здобувача проставляють візову позначку і видадуть пластикову карту володаря ВНП. Карта може використовуватися всередині Королівства як посвідчення особи, але для переміщень в інші країни Єврозони необхідно додатково пред’явити закордонний паспорт.

Причинами відмови у наданні посвідки на проживання в Швеції можуть бути помилки, допущені при заповненні анкети, не правдиві відомості, зафіксоване порушення закону, відсутність коштів на життя.

Витрати на оформлення

Вартість довгострокової візи і ВНП залежить від підстави.

Держмито при возз’єднанні сім’ї:

  • віза — 160 € віза для дорослих, 80 € для дітей до 18 років;
  • ВНП — 104 € для дорослих і 52 € для дітей до 18 років.

Витрати на реєстрацію компанії близько 10 000 €.

Вартість надання ВНП для бізнесмена і кожного члена сім’ї становить 2 250 €.

Ділові партнери засновника за себе та членів сім’ї при отриманні ВНЖ вносять 1 250 €.

Як продовжити ВНП?

Термін дії посвідки на проживання один рік. За три місяці до закінчення терміну подають заявку на продовження. Якщо основа залишається в силі (продовжений трудовий договір, студент перейшов на наступний курс, відкрита фірма працює з прибутком, шлюб не розірвано і т. п.) ВНП продовжать.

Документи на продовження обов’язково подають особисто, обов’язково повинні прийти всі члени сім’ї. Діти без батьків приходять з опікуном.

Відмова у продовженні можна отримати, якщо іноземець порушує закон, не має доходу і коштів на проживання, був викритий в укладення фіктивного шлюбу.

Які переваги дає українцям ВНП?

Володар статусу разом з ВНП отримує:

  1. Право на безвізове відвідування країн ЄС з правом проживання на їх території протягом 90 днів на півроку.
  2. В залежності від типу довгострокової візи дозволено:
  • реєструвати бізнес;
  • працювати;
  • вчитися.
  1. Через п’ять років проживання в статусі ВНП іноземець оформляють постійне проживання (ПМП), а потім і громадянство.

Підіб’ємо підсумки

Легальна Імміграція в Швеції можлива для українців. Головною умовою є дотримання вимог міграційного законодавства. Обґрунтуванням тривалого візиту може бути працевлаштування, бізнес, навчання, шлюб, політичний притулок.

Набуття громадянства за процедурою природної натуралізації може зайняти близько 12 років.