Імміграція в Грецію для українців

Греція привабливою для іммігрантів, які шукають способи виїхати в Європу. Закони та процедури видачі дозвільних документів тут – одні з найбільш лояльних в Шенгені і ЄС. Це відчувається вже на етапі оформлення довгострокової національної візи типу D.

Економічний дисбаланс і кризові явища в економіці Греції грають на користь іммігрантів. Країна зацікавлена в припливі грошових ресурсів та активного населення ззовні. Тому вимоги до рівня доходу кандидатів, сумі вкладень для оформлення ПМЖ в Греції для інвесторів нижче, ніж пропоновані іншими країнами ЄС.

иммиграция в Грецию

Стаття допоможе дізнатися, як українцям іммігрувати в Грецію, яке підстава вибрати для відкриття довгострокової візи, які документи підготувати, який стаж постійного проживання необхідний для подання заявки про громадянство.

Ніж Греція приваблює українців?

Українці прагнуть переїхати в Грецію з ряду причин.

Перерахуємо кілька моментів:

  1. Отримав громадянство Греції іноземець отримує підданство до ЄС автоматично.
  2. Клімат в країні тепла, є можливість відпочивати на морських пляжах, гірськолижних курортах, термальних джерелах.
  3. Місцеве населення толерантно ставитися до іноземців.
  4. У Греції розмірене життя ніхто не поспішати, в острівній частині майже немає кримінальних злочинів.
  5. Греки починають серйозно ставитися до життя тільки після тридцяти років. Велика частина молоді не прагнути працевлаштовуватися на постійній основі, Тому у нещодавно закінчили Внз трудових мігрантів з України з’являється шанс зайняти вакансії (навіть керівні посади не рідкість) в грецьких компаніях.
  1. Відмінно розвинені мобільні комунікації дозволяють завжди бути на зв’язку навіть, перебуваючи в морській прогулянці у відкритому морі.

Економічні труднощі не скоротили кількість охочих оселитися в сонячній країні. Імміграція в Грецію 2018 в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зросла на 7%.

Етапи імміграції в Грецію

Підготовку до імміграції в Грецію з України умовно поділяють на кілька етапів.

  1. Необхідно знайти основу для тривалого перебування (варіанти розглянемо трохи пізніше).
  2. Відкрити в Грецькому Посольстві в Україні Національну візу категорії «D». Держмито 90 €
  3. Оформити Тимчасовий Вид на проживання — ВНП в Греції. Держмито 150 €. При першому зверненні видають на один рік з правом щорічного продовження, держмито за продовження 150 €.
  4. Після 5 років перебування в статусі ВНП подають прохання про надання статусу постійного жителя — ПМП в Греції.

Головна умова:

  • здача іспиту з інтеграції та грецької мови;
  • наявність постійного доходу.
  1. Після п’яти років постійного проживання подають заявку на присвоєння Громадянства. За програмою природної натуралізації разом з періодом очікування відповідей міграційної служби процедура може зайняти близько дванадцяти років.
Увагу
Подвійне громадянство заборонено мати в Греції. При отриманні грецького підданства треба відмовитися від громадянства України.

Способи відкриття довгострокової візи

Підставою відкриття Національної візи в Грецькому Посольстві в Україні можуть бути кілька причин.

Наприклад:

1. Працевлаштування. Дозвіл на роботу в Греції в Органах зайнятості оформляє роботодавець. Незважаючи на досить високий рівень безробіття в Греції 22%, і пріоритетне право місцевих жителів і громадян Єврозони на надання вакансій п’ята частина найманих працівників у країні іноземці. Трудові мігранти зайняті в туристичній, аграрної галузі та будівництві. У кваліфікованих професіоналів з минулими підтвердження документами про освіту є шанс зайняти керівні пости. Умови співпраці найманого працівника і роботодавця закріплюють у Трудовому договорі, який є підставою для відкриття Робочої візи, отримання ВНЖ.

2. Фінансово незалежні іноземці, які мають на особистому рахунку 24 000 євро, можуть отримати візу і ВНП.

Увагу
Якщо планують переїзд з сім’єю на рахунку подружжя має бути 20% зазначеної вище суми (4800 €) і на рахунку кожної дитини 15% (3 600 €).

3. Бізнес імміграція українців в Грецію передбачає наявність у 250 тисяч євро для покриття реєстраційних витрат, внесення статутного капіталу фірми і розвиток. Відкриття власного бізнесу на території Греції можливо, після схвалення грецькою владою. Після реєстрації фірми іноземець призначається себе виконавчим директором. Це підстава для відкриття Бізнес візи і Посвідки на проживання на два роки. Якщо фірма працює з прибутком, сплачує податки, створює робочі місця для місцевих жителів, ВНП продовжать.

бизнес иммиграция в грецию

Так само, іноземцям дозволено купувати в Греції готовий бізнес і відкривати філії працюють в інших країнах фірм.

4. Інвестування в державні грецькі фонди 300 000 € дозволяє отримати Візу інвестора і ВНП, через 5 років оформляють ПМЖ, а через п’ять років і громадянство.

5. Зарахування на навчання для отримання вищої освіти в Греції підстава для відкриття Студентської Візи і посвідки на проживання на період навчання.

Кожен вчитися в зручному для нього режимі. Заліки можна ставати за звичайним графіком або все відразу, з якої-небудь галузі знань екстерном. Дозволено розтягнути навчання на десять років, вивчаючи за два предмета в рік. Немає системи примусу. За нескладений іспит нікого не відраховують.

6. Вступ в шлюб з громадянином Греції підстава для оформлення Візи для возз’єднання сім’ї. Грецький чоловік подає в міграційне відомство заявку на надання дружину іноземцю права на проживання. Через п’ять років спільного проживання подають прохання про надання громадянства. Діти, народжені в такій сім’ї, автоматично отримують громадянство за правом народження. Діти, усиновлені стануть громадянами Греції.

7. Іноземець отримав ВНП Греції може запросити в країну сім’ю неповнолітніх дітей і чоловіка якщо доведе можливість утримувати сім’ю. Рідні на підставі возз’єднання сім’ї оформлять довгострокову візу і ВНП. Після десяти років постійного проживання (5 років ВНП і 5 років ПМП) подають заявку на надання громадянства.

8. Купівля нерухомості в Греції вартістю понад 250 000 € дозволяє претендувати на оформлення ВНЖ, а через п’ять років статус ПМЖ, а потім громадянство.

9. Іноземці зуміли документально довести родинний зв’язок з греками або особами раніше мають грецьке громадянство можуть отримати Візу репатріанта повернутися в Грецію. Ті, хто володіє грецькою мовою, отримають громадянство за спрощеною процедурою.

10. Прибулі прямим рейсом в Грецію з рідної країни іноземці можуть отримати статус біженця якщо документально не доведуть факт загрози. Статус підстава для ВНП, а потім і громадянства.

Які документи необхідно підготувати?

документы на визу в грецию

Для отримання довгострокової візи в Грецьке Посольство в Україні подають:

  1. Заповнену візову анкету.
  2. Закордонний паспорт + копія.
  3. Два фото розмір 35 х 55 мм
  4. Документ, що підтверджує мету візиту:
  • Трудовий договір;
  • Запрошення на навчання;
  • Сертифікат про реєстрацію підприємства
  • Свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • Документи, що підтверджують кровний зв’язок з греками.
  1. Медична страховка з покриттям 30 000 €.
  2. Довідку про відсутність судимості.
  3. Договір оренди житла або броні готелю.
  4. Банківську виписку з особового рахунку, що підтверджує наявність коштів на проживання, відкриття і ведення бізнесу, навчання і т. п.
  5. Квитанцію оплати держмита (90 €).

ВНП можна оформляти:

  • в Україні в грецьких представництвах;
  • на території Греції в Департаменті міграції після прибуття і реєстрації протягом восьми днів після прибуття до міської або муніципальної адміністрації за місцем проживання.

Плюси і мінуси життя в Греції

Імміграція в Грецію, за відгуками які живуть в цій країні українців має позитивні і негативні риси.

Плюсами вважають:

  1. Велика кількість історичних пам’яток.
  2. Теплий клімат, можливість відпочинку на морському узбережжі, в горах, лікування в термальних джерелах.
  3. Доброзичливий характер місцевих жителів.
  4. Погана екологічна обстановка.
  5. Якісні і порівняно не дорогі продукти харчування.
  6. Прекрасні умови для розвитку туристичного бізнесу.
  7. Гарне медичне обслуговування.
  8. Мало кримінальних злочинів.

До мінусів відносять:

  1. Наявність бюрократичних і корупційних схем в бюджетних організаціях.
  2. Нестабільна економічна обстановка, порівняно не висока заробітна плата, складна ситуація на ринку праці
  3. Складно будувати кар’єру і розвивати власний бізнес
  4. В порівнянні з розвиненими європейськими країнами гірше якість доріг і транспортна інфраструктура погано розвинена.

Підводимо підсумки

Легальна еміграція в Грецію, можлива для українців. Варіантів підстав для відкриття довгострокової візи і ВНП багато. ВНП отримають студенти, заробітчани, бізнесмени, інвестори, власники об’єктів нерухомості в Греції. Право на отримання громадянства з’являється через десять років постійного перебування.

Статус не отримають особи порушили законодавство Греції і ті хто не має постійних джерел доходу.