Яка пенсія в Швеції?

Швеція перша країна в світі, яка в 1913 році впровадила систему пенсійного страхування. Спочатку пенсія в Швеції виплачувалася держслужбовцям, але поступово всі жителі країни були охоплені системою соціальних гарантій. У 1994 році були внесені зміни і прийнята діюча зараз редакція пенсійної системи.

пенсіонери у Швеції

Зі статті дізнаєтеся, яка пенсія в Швеції, в якому віці виходять на відпочинок, як проводитися розрахунок пенсійних виплат.

Особливості пенсійної системи

Пенсійна система в Швеції складається з розгалуженої системи виплат:

  • allmän pension – базова (загальна або державна) можуть отримувати ті, хто прожив в Швеції три роки, але в повному обсязі отримуватимуть тільки ті, хто прожив в країні 40 років, при цьому можна, жодного дня не працювати або мати мінімальний дохід;
  • доплати за вислугу років формується за рахунок внесків працівників 16% від зарплати брутто в Швеції;
  • з внесків в пенсійні фонди, які платить роботодавець (розмір виплат регулюються умовами колективного трудового договору);
  • заощадження в накопичувальних фондах тим, хто робив відрахування 2,5% від доходу (вибір проектів для інвестування власних коштів кожна людина вибирає сам і несе ризики сам).

Раз на рік приходить спеціальний помаранчевий конверт, в якому міститься докладний звіт про отримані внески та орієнтовний розмір пенсії.

Обсяг пенсійних виплат по старості в Швеції залежить від стану економіки. В умовах кризи суми можуть зменшуватися. У періоди підйому виробництва пенсія збільшиться за рахунок індексування.

Розмір пенсії в Швеції

У 2018 році розмір пенсійних відрахувань може скласти 62-82% величини середньої заробітної плати. Для людей, які ніколи не працювали, а також для осіб, що мали невеликий прибуток, встановлена ​​мінімалка – 800 євро.

Середня пенсія в Швеції – 1870 €.

розмір пенсії у Швеції

Максимальна пенсія в Швеції в 2018 становить 3870 €.

Слід зазначити що найчастіше шведські чоловіки, отримують більшу пенсію ніж жінки.

Пенсійні виплати вважаються доходом і оподатковуються.

Умови виходу на пенсію

Вихід на пенсію в Швеції можливий після настання 61 року, але чим довше пенсіонер не виходить на пенсію (бажано після 65 років або пізніше після 67 років), тим більшу суму він отримає (+ 10% за кожен рік роботи після 65 років). Для осіб, що народилися з 1938 по 1953 рік, надбавки за роки переробки не діють.

Увага

Заявку (спеціальний бланк) + при собі посвідчення особи (для іноземців закордонний паспорт і посвідку на проживання) + підтверджують страховий стаж документи на нарахування пенсійних виплат в Шведське Управління соціального страхування кожен подає сам.

Пенсію можна отримувати в повній мірі і частково (25/50/75%). Мінімальний трудовий стаж для отримання державної пенсії в повному обсязі 40 років.

Розрахунок сум щомісячної базової виплати проводять шляхом ділення накопичених в пенсійному фонді грошей на спеціальний коефіцієнт delningstal.

Сума додаткових виплат для тих, хто народився (з 1938-1953 рік) = 60% максимальних зарплат за останні 15 років. Розмір грошових виплат коригують щороку.

Спеціальні пенсії

Окрім трудової пенсії по старості після настання пенсійного віку в Швеції пенсіонери (також і мігранти, які прожили в країні в легальному статусі (ВНЖ, ПМЖ) три роки) мають право на отримання допомоги. Пенсіонерам, чия пенсія менша середньостатистичного прожиткового рівня виплачуються кошти на часткову оплату комунальних послуг.

часткова оплата комунальних послуг

Розмір допомоги залежить від площі житла, складу сім’ї. також можуть додатково надаватися безкоштовні продуктові набори.

Вдови (якщо шлюб був укладений до 1990 року) можуть отримувати 290 € – допомога при втраті годувальника.

Тим, хто офіційно працював в Швеції, в разі безробіття виплачується допомога.

Розмір залежить:

  • від часу участі в A-kassa – касі соціальної взаємодопомоги (перші 200 днів отримує 79% зарплати за 12 останніх робочих місяців, після цього терміну не більше 100 днів 69%);
  • періоду роботи (мінімум 80 годин при повному робочому дні), 480 годин при роботі неповний робочий день протягом шести місяців).

Можна отримати допомогу при необхідності лікування дитини в стаціонарі.

Батькам дітей до двох років виплачують допомогу протягом 450 днів.

Біженцям виплачують добові виплати –  15 € і видають продукти.

Пільги для пенсіонерів

Квитки на громадський транспорт пенсіонерам продають зі знижкою. За ліки і лікування вони платять не більше 170 €, витрати понад цієї суми оплачує держава. Пільг з оплати комунальних платежів немає.

Увага

На думку експертів Об’єднання шведських пенсіонерів, літнім мігрантам не вигідно робити внески в пенсійний фонд. Фактично за існуючою програмою вони заплатять більше, ніж отримають з соціальних фондів після виходу на пенсію.

Ті, хто легально прожив в Швеції три роки, і досяг пенсійного віку, отримують 800 € навіть якщо, ніколи в країні не працювали або мали низький дохід. Якщо пенсійні виплати, нижчі за прожитковий мінімум отримують допомогу (380 €) для оплати житла.

Як живуть шведські пенсіонери?

Доходу пенсіонерів, які отримують базову мінімальну пенсію (800 €) і повну допомогу на оплату житла (676 €) не вистачає на покриття всіх витрат. Ті, у кого великий страховий стаж отримують близько 1500 €, з добавками з накопичувального фонду, сума в цьому випадку може скласти близько 2100 €. Це не дуже великі суми, але їх достатньо для забезпечення основних потреб.

Якщо пенсіонер має власне житло в Швеції, йому не виплачується допомога на покриття комунальних платежів. Можна здавати нерухомість в оренду або продати. Вирученої суми достатньо для безбідного існування.

соціальний працівник

Ті, хто не може себе обслуговувати запрошують помічників. Праця соціальних працівників частково оплачує держава. Незалежно від статку громадяни Швеції економлять, купують тільки необхідні речі.

Підводимо підсумки

Імміграція літніх українців до Швеції цілком можлива, але будьте готові до отримання мінімальних виплат після досягнення пенсійного віку 65 років. Це невеликі гроші, але з доплатою на покриття комунальних платежів і безкоштовними продуктовими наборами умови проживання будуть цілком стерпними. Для отримання гарантованих виплат (800 €) досить три роки прожити в Швеції легально.