Як українцям здобути освіту в Швеції

Українці активно цікавляться можливістю отримання освіти у Швеції. Це гарантує високу якість викладання, оволодіння сучасними спеціалізованими навичками. У випускників не виникає проблем із працевлаштуванням.

obrazovanie-v-shvecii_1

Стаття знайомить з можливостями здобуття вищої освіти в Швеції, вимогами до абітурієнтів. Дізнаєтеся, як іноземцю вступити в коледжі й університети Швеції, які вимогами пред’являють до абітурієнтів.

Переваги навчання іноземців у Внз Швеції

Для іноземців освіта в Швеції має ряд переваг:

  1. Знати шведська мова необов’язково. Більше тисячі навчальних програм викладають англійською мовою.

Мінімально допустимий рівень по тесту:

  • TOEFL— 90 балів.
  • IELTS — 6.5 балів;
Вимоги до рівня знань англійської мови в залежності від обраного Внз можуть змінюватися, уточнюйте на сайті навчального закладу.

Навчання для іноземців у Швеції можлива на шведській мові. Іспит здають в шведському Консульстві або Посольстві в Україні або в спеціалізованих мовних центрах у Швеції.

  1. Отримувати освіта в Швеції англійською мовою пропонують на всіх рівнях, починаючи з бакалаврату.
  2. З 2010 скасована можливість отримання безкоштовної освіти для іноземців в Швеції, але дозволено брати участь у стипендіальних програмах та конкурсах на здобуття грантів за програмою магістратури та докторантури на рівних умовах з місцевими жителями.
  3. Іноземним студентам дозволяється працювати в період навчання. Кількість годин на тиждень не обмежена. Головне щоб робота не заважала успішності.
  4. Дипломи Внз Швеції визнані у всьому світі, підтвердження хорошої кваліфікації не потрібно.

Система вищої освіти в Швеції

Сорок один навчальний заклад Швеції пройшли акредитацію в 2018 році. Вища школа представлена коледжами, інститутами, бізнес-школами і університетами.

Успішність оцінюють кредитами:

  • бакалавр повинен накопичити за 3 роки навчання мінімум 180 кредитів;
  • магістр за 2 роки 120;
  • доктор за 4 роки 240.

Навчаються студенти 40 годин на тиждень. Навчальний рік складається з двох семестрів

В кінці кожного семестру здають тести та іспити. Більша частина матеріалу призначена для самостійної підготовки. В магістратурі та докторантурі багато часу відведено практичним заняттям.

Як поступити у ВУЗ?

Освіта у Швеції для українців відповідає, визначеним у правилах вступу вимогам доступно при наявності коштів на оплату навчання. Заздалегідь з’ясовуйте умови зарахування на офіційних сайтах обраного Вузу. Основні вимоги можуть бути однаковими для всіх абітурієнтів і конкретними для вступу в певний заклад.

spisok-dokumentov-dlya-postupleniya

Етапи підготовки до вступу

Вступ іноземця в шведський ВНЗ складається з декількох етапів:

  1. Уточнення на офіційному сайті конкретного Вузу вимоги і терміни подачі документів.

У базовий пакет входять:

  • атестат про закінчення середньої школи + обов’язково надайте інформацію про оцінки;
  • результат ЗНО для українців.

Увагу

Прийом часто ведуть без вступних іспитів виходячи з отриманих оцінок.

  • сертифікат здачі тесту TOEFL мінімально допустима кількість балів 90;
  • IELTS 6.5 (вимоги конкретного Вузу по володінню мовами уточнюйте)
  • якщо отримали ступінь бакалавра, або магістра в Україні і плануєте продовжити освіту в Швеції необхідно пройти на офіційному сайті Шведської Ради з Вищої Освіти процедуру визнання кваліфікації;
  • якщо отримали ступінь бакалавра, або магістра в Україні і плануєте продовжити навчання в Швеції необхідно пройти процедуру визнання кваліфікації на сайті Шведської Ради з Вищої Освіти.
  • мотиваційний лист;
  • копію закордонного паспорта (посвідчуються нотаріально);
  • роздруківку титульної сторінки особистого акаунта, зареєстрованого на сайті universityadmissions.se (дивіться нижче).

Увагу

Всі видані в Україні документи переводять на шведський і запевняють переклад нотаріально і проставляють апостиль.

Як подати документи?

Для вступу в шведські Внз до 15 січня відправляють документи в електронному вигляді на спеціалізованому порталі universityadmissions.se. Внесок за розгляд документів 960 шведських крон або 95 євро (€). Документи можна і направити рекомендованим листом Адміністративний центр університетів Швеції. Дозволено подавати заявки відразу на вісім програм одного навчального закладу. Якщо вступають на технічні спеціальності, можливо, буде потрібно здати тести з математики. Уточнюйте інформацію на сайтах Вузів.

Вступники до аспірантури подають документи в конкретний ВНЗ. Якщо заяву про прийом отримало схвалення, кандидат у кінці травня отримає поштою запрошення на навчання. Результат можна подивитися в особистому кабінеті на сайті universityadmissions.se.

Увагу

Обов’язково підтвердіть отримання та згоду приступити до навчання за бажаною програмі і відішліть відмову від програм, які були прийняті за результатами розгляду документів, але вчитися не плануєте.

Як оформити Студентську візу і дозвіл на проживання

Сертифікат про прийом на навчання є підставою для відкриття в Шведському Консульстві або Посольстві в Україні студентської візи до Швеції (перелік паперів уточнюйте на офіційному сайті Посольства).

Після відкриття візи на сайті шведського Міграційного Агентства подають запит на оформлення виду на проживання в Швеції.

Основний перелік документів:

  • довідка про зарахування на стаціонарне відділення Вузу, лист про присудження стипендії, якщо ваша кандидатура була визнана кращою у стипендіальному конкурсі, для аспірантів довідка про присудження гранту, або трудовий контракт;
  • чек, що підтверджує оплату за перший семестр навчання;
  • закордонний паспорт з візою;
  • документ, що підтверджує наявність коштів на проживання (850 євро в місяць -10 200 на рік);
  • чек про сплату держмита за реєстрацію заявки і розгляд документів (100 євро).

Витрати на навчання

Отримання безкоштовної освіти в Швеції для іноземців за програмою бакалаврату не передбачено, але кандидатам до магістратури, докторантури та аспірантури дозволено брати участь у конкурсах на надання грантів. Багато університетів мають хороші стипендіальні програми і можуть присудити виплату стипендії видатним кандидатам. Тим, хто не може розраховувати на стипендію доводитися самостійно оплачувати навчання. Вартість навчання у Швеції залежить від спеціалізації і Вузу (8 – 14 тисяч євро в рік). Додаткові щомісячні витрати:

  • оренда житла 450 € в Стокгольмі житло може коштувати ще дорожче;
  • харчування 250 €;
  • купівля вчених матеріалів 200 €;
  • медичне обслуговування 100 €;
  • засоби гігієни 100 €;
  • транспортні витрати 100 €.

Де вчитися?

Серед іноземців користуються популярністю:

    1. Лундський університет, в якому щорічно навчається 15% студентів-іноземців. Спеціальністю медицина, економіка, юриспруденція. 105 навчальних програм викладають англійською мовою.
    2. Технологічний інститут пропонує вивчати технічні спеціальності, промислове управління, машинобудування, архітектуру. 61 англомовна програма.
    3. Університет Упсала рік заснування 1477. 9 факультетів, наукові центри, лабораторії. Основні напрямки фізика, інформатика, хімія, медицина. 43 програми англійською мовою.

Студентам дозволено працювати?

Кількість робочих годин на тиждень для студентів законодавчо не обмежена. Головне щоб робота не заважала успішності. Багато хто відразу шукають підробіток за фахом. Після закінчення Вузу оформляють робочу візу, ВНП, а потім ПМЖ і громадянства. Імміграція в Швеції можлива через вісім десять років з моменту початку навчання.

З аспірантами шведські університети укладають трудовий договір і виплачують заробітну плату (200 € в місяць). Прожити на ці гроші складно, бажано мати фінансовий запас або знайти підробіток.

Підіб’ємо підсумки

Добре підготовлені і здатні оплатити навчання українці вступити на навчання у Внз Швеції. Випускники отримують дипломи європейського зразка, яким не вимагають підтвердження. Отримана освіта полегшує процес створення власного бізнесу і працевлаштування на території Швеції, ЄС та інших країнах світу.