Імміграція в Швеції для українців

Імміграція в Швеції дарує безліч варіантів для самореалізації, розвитку власного бізнесу й кар’єри в економічно благополучній країні Євросоюзу. Процес натуралізації займає багато часу, але є способи отримання посвідки на проживання і громадянства за спрощеною схемою.

Швеция фото

Стаття познайомить читача з можливостями імміграції в Швецію з України та країн СНД.

Переваги проживання в Швеції?

Еміграція в Швецію з України приваблює стабільністю економіки, спокійною політичною обстановкою, високим рівнем життя, захистом цивільних прав і соціальними гарантіями.

Наприклад:

Оплачувана відпустка із збереженням робочого місця по догляду за новонародженою дитиною півтора року. Влада країни лояльно ставляться до іноземців, але пред’являє ряд вимог. Для отримання посвідки на проживання — ВНП Швеції повинні бути солідні підстави. Процес натуралізації здійснюватися з максимально прозорою процедурою і займає більше десяти років.

У Швеції люблять втілювати в життя ідеї і впроваджувати інновації. Хочете жити в індустріально розвиненій державі, вивчайте інформацію про те, як переїхати до Швеції.

Процедура імміграції

Імміграція в Швеції для українців передбачає кілька етапів:

Необхідно:

  1. Знайти підставу для отримання довгострокової візи категорії D (варіанти див. нижче). Термін розгляду справ від двох до дев’яти місяців. Вартість залежить від віку кандидата 35-60 євро.
  2. На підставі візи оформляють тимчасовий вид на проживання. Держмито 160 євро для дорослих і 80 євро для дітей до 18 років.

Візу і дозвіл на проживання оформляють у Посольстві Швеції в Україні.

  1. П’ять років (у деяких випадках термін скорочено) проживання в Швеції в статусі ВНП (продовжується щорічно) дозволяє подати прохання на надання права на постійне перебування. Терміни і вартість залежить від основи для переїзду.
Для деяких категорій змінено термін очікування ПМП:
  • особи, які прибули для возз’єднання сім’ї з іноземцем, мають ПМП, можуть отримати право на Постійне проживання відразу після приїзду;
  • особи, які перебувають у шлюбі з резидентом Швеції через три роки;
  • біженці і наймані працівники отримують ПМЖ через чотири роки;
  • підприємці, які прибули по бізнес-візі через два роки.
  1. Після п’яти років проживання на підставі ПМП подають прохання про отримання Громадянства Швеції.

Автоматично отримують громадянство усиновлені шведами діти до 12 років. Діти нерезидентів народжені в Швеції не отримують громадянство. Діти громадян Швеції (обоє або один батько швед) отримують громадянство навіть у тому випадку, якщо народилися за межами країни.

Якщо дитина народилася в цивільному шлюбі і один з батьків шведський підданий, а другий іноземець він не отримає громадянства автоматично. Шведський громадянин має право подати клопотання про надання йому громадянства. Дитина отримає громадянство і в тому разі, якщо до настання вісімнадцятирічного віку батьки оформлять шлюб.

Відповідь на питання як іммігрувати в Швеції, поточні умови та перелік документів для оформлення візи і посвідки на проживання легко знайти на офіційному сайті Посольства Швеції в Україні. У цілому існуюча процедура природної натуралізації може зайняти більше десяти років.

Законодавчо закріплених вимог до знання шведської мови немає, але представники влади настійно рекомендують оволодіти мовою на необхідному для спілкування рівні. Строк розгляду заяв 19 місяців. Держмито близько 1500 шведських крон або 150 євро.

У Швеції дозволено подвійне громадянство.

Способи імміграції

Отримати Національну візу можна на підставі:

  1. Запрошення на роботу в шведську компанію.

Іноземцю можуть запропонувати лише ті вакансії, для яких не вдалося знайти бажаючих серед громадян ЄС. Кандидат передає роботодавцю особисті дані для оформлення дозволу на роботу і складання трудового контракту. Запрошення на роботу в Швеції бути підставою для отримання робочої візи до Швеції і Виду на проживання.

Отримання Блакитної карти — вигідний варіант трудової імміграції в Швецію.

Голубая карта фото

Оформити картку можуть представники дефіцитних професій, в трудовому контракті яких закріплена заробітна плата в півтора рази перевищує середню оплату праці в даній галузі. Наявність Блакитної карти дозволяє після двох років проживання в статусі ВНП подати прохання про надання права на ПМЖ.

  1. Прийому в шведське навчальний заклад.

Довідка про зарахування на навчання підстава для відкриття студентської візи і ВНП, але в стаж перебування зарахують тільки половину строку навчання. Студенти Внз мають право працювати 20 годин на тиждень.

Імміграція в Швеції через навчання дуже популярна в молодіжному середовищі. Отримання освіти у Швеції дозволяє працювати на території ЄС, дипломи визнають у багатьох країнах світу.

  1. Реєстрації бізнесу або покупки працюючої компанії

Бізнес імміграція в Швеції дозволяє іноземцям займатися індивідуальною підприємницькою діяльністю, реєструвати Товариство з обмеженою відповідальністю або Акціонерне товариство відкритого типу. Посаду директора повинен займати громадянин Швеції.

На підставі меморандуму про заснування бізнесу в Швеції, договору купівлі понад 50% акцій шведської фірми, відкриття філії працює в іншій країні підприємства відкривають бізнес візу, яка служить підставою для ВНП. Ціна реєстрації 220 євро.

Для бізнесменів бажано знання шведської або англійської мови.

На співбесіді Консул поцікавиться кваліфікацією, досвідом роботи в обраній сфері діяльності.

  1. Імміграція в Швеції через шлюб з громадянином Швеції дозволяє отримати візу та дозвіл на проживання.
  2. Возз’єднання сім’ї.

Шведські громадяни і мають ПОСТІЙНЕ місце проживання іноземці можуть запросити до Швеції членів сім’ї (подружжя, дітей до 21 року, які не перебувають у шлюбі і батьків до 65 років). Перебувають у цивільному шлюбі можуть претендувати на переїзд за програмою возз’єднання сім’ї. При цьому спільне проживання реєструють у податковій службі Швеції.

Запрошуюча сторона повинна довести фінансову спроможність — 22 тис. євро в рік для власного змісту і забезпечення родичів 11 тис. євро для подружжя, 5 тис. євро для кожної дитини. Якщо термін дії дозволу на перебування у особи, яка запрошує більше шести місяців члени сім’ї мають право працювати.

  1. Отримання статусу біженця.

Іммігрувати в Швеції за програмою біженців складно, необхідно довести загрозу життя в рідній країні. Заяви розглядаються близько року, в період очікування переміщені особи живуть у спеціалізованих центрах на закритій території.

Покупка нерухомості не дає права на отримання посвідки на проживання і громадянства.

Переваги і недоліки життя в Швеції

Імміграція в Швеції має плюси і мінуси.

До позитивних сторін відносять:
  1. Стабільність економіки.
  2. Сприятливі умови для довгострокових інвестицій.
  3. Найвищий рівень соціальної захищеності.
  4. Свободу переміщення — громадяни Швеції відвідати без віз багато країн світу.
  5. Лояльність імміграційної політики і дотримання законів.
Негативними сторонами вважають:
  1. Складність шведської мови.
  2. Високі податки.
  3. Незвичний для жителів південних країн прохолодний клімат.
  4. Дорожнечу оренди житла і комунальних платежів.

Пропонуємо подивитися відео про плюси і мінуси життя в Швеції.

Підіб’ємо підсумки

Швеція пропонує різні шляхи імміграції для українців. Найтривалішим способом набуття громадянства є природна натуралізація.

Грамотна підготовка документів та дотримання вимог міграційної служби дозволяє виїхати на проживання у Швеції, через 8-10 років отримати громадянство і облаштувати життя на території ЄС.