Українські права в Польщі

При зміні країни проживання часто злободенними стають питання, про яких на батьківщині замислюватися не доводиться. Одним з таких моментів може стати необхідність заміни водійського посвідчення. Визнаються легітимними права, видані в Україні? Як довго можна користуватися українською посвідченням у Польщі, не проходячи процедуру заміни? Які документи потрібно зібрати, щоб замінити українські права в Польщі? Скільки часу йде на заміну? Потрібно заново проходити навчання і здавати іспит? На ці питання і ще деякі інші ви отримаєте відповідь з цього матеріалу.

Ездить с украинскими правами в Польше

Чи можна в Польщі їздити з українськими правами

Питання, пов’язані з міжнародними правилами дорожнього руху регламентується Віденською конвенцією. Враховуючи, що і Україна і Польща, а також країни Євросоюзу підписанти цього документа, то відповідь на питання про необхідність обміну водійського посвідчення.

В тексті угоди є пункт про те, що в разі перебування іноземця на території країни підписанта більше, ніж 180 днів на рік необхідно здійснити обмін посвідчення водія. Іншими словами, у випадку приїзду українця в Польщі менше, ніж на пів року, приміром, у випадку туристичної поїздки або сезонної роботи, то міняти права не обов’язково. Українські водійські права в Польщі за таких обставин визнаються дійсними і їх цілком достатньо для безперешкодного керування транспортним засобом.

Однак, якщо громадянин іншої країни живе на території Польщі довше, ніж пів року, то міняти права необхідно. Перевірити перевищує іноземець встановлений термін перебування в Польщі співробітники дорожньої поліції права не мають. Тим не менш, у разі дорожньо-транспортної пригоди страхова компанія швидше за все відмовить у виплаті компенсації на підставі того, що іноземний громадянин не мав права керувати автомобілем.

Обмін водійських прав у Польщі

Процес заміни водійського посвідчення у Польщі не складний. Щоб отримати права польського зразка треба звернутися в місцеві органи влади, а точніше в Ужонд за місцем реєстраціїз заявою та пакетом документів.

Права польского образца фото

Процедура заміни після звернення не тривала. Приймає заявки відділ швидко. Однак до моменту видачі може пройти деякий час. За законом нові права людина має отримати максимум через 30 календарних днів. На жаль, на практиці цей термін може становити до двох місяців.

Скільки коштує поміняти українські права в Польщі

Весь процес заміни водійського посвідчення виданого в іншій країні на польський – не дорогий. Доведеться сплатити державне мито в розмірі 110 злотих, і зробити ще одну плату, яка становить вартість виготовлення бланка самих прав. Ця сума на даний момент дорівнює 50 злотим. Чек про сплату першої суми треба надати в момент подачі документів. Оплату другий підтвердити в момент отримання.

Які документи потрібні, щоб отримати водійські права в Польщі

Пакет документів, який подається в Ужонд для заміни старого водійського посвідчення:
  • Заяву на заміну прав
  • Фото розміром 35мм на 45мм
  • Підтвердження легальності перебування на території Польщі (відкрита трудова віза, карта побиту тощо) та їх копії
  • Закордонний паспорт та його копія
  • Спеціальна медична довідка про те, що людина може керувати транспортним засобом
  • Водійське посвідчення іноземного зразка
  • Квитанція про сплату держмита

Після того, як документи прийняті на розгляд, подає їх людині видається довідка про те, що права, які у нього є на даний момент, дійсні і прирівнюються до польських водійських прав.

При отриманні польського водійського посвідчення українські права вилучаються. У законодавстві цієї країни чітко прописана норма про заборону одночасного володіння двома «право язди». Якщо вже дуже хочеться залишити українські права при собі, доведеться проходити процедуру заміни посвідчення, а здавати на права заново, при цьому проходячи курси з водіння та складання іспитів.

За що в Польщі позбавляють прав

Як і в інших країнах світу, в Польщі можуть позбавити права на керування транспортним засобом. Це може статися у випадку грубого порушення правил дорожнього руху.

Для польських поліцейських такими порушеннями вважаються:
  • Перевищення встановленого швидкісного режиму більш, ніж на 50 км/год. У населених пунктах з 5:00 до 23:00 можна їздити з максимальною швидкістю 50 км/годину, в інший час – 60 км/год
  • Стан алкогольного або наркотичного сп’яніння під час керування автомобілем. Позбавити прав можуть на строк від трьох років, і змусити сплатити штраф, у розмірі від 5000 злотих
  • Комплексне порушення. Тут охоронці правопорядку можуть покарати за кілька порушень вчинених одночасно. Приміром, якщо перевищити швидкість, під час телефонної розмови за кермом з не пристебнутим дитиною в салоні, уникнути позбавлення прав не вдасться.

Іноді, в спробі уникнути процесу заміни прав, деякі люди хочуть купити водійські права у Польщі. Робити це настійно не рекомендуємо. По-перше зробити це законно неможливо. А по-друге це таке порушення польського законодавства, яке може спричинити за собою відповідальність не тільки у вигляді депортації та оплати штрафу, але і аж до арешту, адже таке правопорушення вважається підробкою документів.

Отже, заміна посвідчення що підтверджує право керування автомобілем в Польщі процедура нескладна і недорога. Якщо ви приїхали в цю країну на термін менше півроку, то можна взагалі не замислюватися про це. В іншому ж випадку змінити посвідчення можна досить швидко і недорого.