Імміграція в Данії: як переїхати на ПМЖ

У бажанні українців переїхати в Данію, немає нічого дивного. Данське Королівство найстаріша та одна з найбільш стабільних конституційних монархій Європи, але повага традицій не перешкода розвитку. Жителям цієї держави забезпечені соціальні гарантії і високий рівень життя, безкоштовне медичне обслуговування та отримання середньої освіти.

Зі статті дізнаєтеся, як на легальному підставі іммігрувати в Данію, які документи потрібні, які вимоги доведеться дотримуватися.

Чому Данія так приваблива для українців?

Будь-який іноземець відповідає вимогам міграційного законодавства Датського Королівства може отримати право на проживання, а в перспективі і громадянство. Жителі Данії мають незаперечні переваги.

иммиграция в Данию

Наприклад:

  1. Громадяни автоматично отримую громадянство ЄС.
  2. Вид на проживання — ВНП в Данії дозволяє іноземцю в залежності від основи для отримання довгострокової візи працювати, розвивати бізнес, вчитися запрошувати в Королівство членів сім’ї.
  3. Мають ВНП можуть без віз відвідувати країни Шенгенської зони і проживати на їх території 90 днів на півроку.
  4. Отримувати передбачені державою соціальні гарантії та пільги

Жителі Данії впевнені в завтрашньому дні, стабільності і безпеки своєї держави.

Етапи імміграції

Імміграція в Данію з України умовно поділити на декілька етапів.

1. Необхідно знайти вагомий привід для тривалого візиту, який може стати підставою для оформлення в Посольстві Данії в Україні довгострокової візи (докладно варіанти підстав розглянемо трохи пізніше). Держмито за надання візи 80 € (ціна може змінюватися в залежності від виду основи).

2. Відкрита довгострокова віза є підставою для отримання посвідки на проживання на території Данії (ВНП). При першому зверненні віза і ВНП оформляють на один рік з правом щорічного продовження, якщо підстава для отримання візи залишаються в силі.

Власникам виду на проживання видають підтверджує статус пластикову карту європейського зразка. На карті є фото і чіп з біометричними даними власника.

Розмір державного Мита залежить від типу основи. 260 € мінімальна сума внеску. Ціна продовження ВНЖ на 50% дешевше.

В продовження статусу відмовлять, якщо заявник:

  • порушив закон;
  • подано неповний пакет паперів (у деяких випадках дозволено виправити помилки і подати прохання повторно);
  • немає джерела постійного доходу.

Оскарження відмови в суді законодавством не передбачено.

3. Протягом восьми днів після переїзду в Данію іноземець повинен зареєструватися в міграційної служби за місцем проживання.

4. Три роки проживання в статусі ВНП дозволяють подати в імміграційний відділ Державної адміністрації заявку на надання права на постійне проживання (ПМП).

ПМЖ в Дании

Для отримання ПМЖ необхідно:

  • мати регулярний джерело доходу;
  • не порушувати закон;
  • не мати боргів;
  • успішно здати іспит на знання данської мови.

Після отримання ПМЖ резиденту видають підтверджує статус пластикову карту і право на безкоштовне державне медичне страхування. Єдиною відмінністю іноземців з ПМП від прав місцевих жителів — відсутність виборчих прав.

5. Десять років постійного перебування (три роки на підставі ВНП і сім років ПМП) подають заявку про надання громадянства.

Міграційним законодавством Данії не передбачена можливість подвійного громадянства. Після отримання статусу потрібно відмовитися від українського громадянства.

Варіанти підстав для отримання довгострокової візи

Як зазначалося раніше, імміграція в Данію для українців можлива після відкриття довгострокової візи категорії «D». Дізнатися, як конкретній людині переїхати в Данію легально легко в Консульстві або Посольстві Данії в Україні.

Підставою для відкриття візи можуть бути:

1. Офіційне працевлаштування за запрошенням роботодавця на роботу в Данії.

Слід пам’ятати, що українцям запропонують вакансії, тільки в тому випадку якщо протягом 30 днів не вдасться знайти виконавця серед громадян ЄС або данців, але у представників дефіцитних професій є шанс отримати «Зелену карту».

Кандидат на отримання картки повинен:

  • по сумі балів, що присвоюються за певні показники (вік, кваліфікація, освіта, володіння датським мовою) набрати 100 балів;
  • мати кошти на рік проживання в Данії (17 220 € для одного, 40 100 € для сім’ї з двома дітьми).

Видають карту на рік. Власник картки повинен мати легальний заробіток 50 000 € в рік. Якщо сума менше карту анулюють. Через три роки проживання по «Зеленій карті» оформляють ПМП.

Оформляє дозвіл на роботу роботодавець.

Українців без кваліфікації можуть запросити для виконання сезонних робіт у сільському господарстві, підприємствах по переробці риби і морепродуктів.

Підписаний трудовий контракт є підставою для відкриття робочої візи і ВНП на рік.

Заявку на отримання візи розглядають 60 днів. Якщо контракт продовжать і також продовжать і дозвіл працівника на проживання.

2. Інвестування в економіку Данії 500 000 € передбачає відкриття перспективного для Королівства підприємства і дозволяє отримати бізнес візу інвестора.

Отримати візу цього типу без допомоги датських Юристів буває складно. Отже, будьте готові до додаткових витрат.

3. Реєстрація бізнесу в Данії можлива для українців, які мають у своєму розпорядженні сумою в 50 000 євро. Цієї суми достатньо для внесення статутного капіталу (мінімальна сума 4 500 €), підготовки документів, оренди офісу та виробничих приміщень, оплати послуг нотаріуса та юристів.

Увагу
Перед реєстрацією підприємства іноземець повинен пройти співбесіду англійською мовою в Данському Бізнес Директораті.

Якщо кандидату вдасться справити позитивне враження

  • видадуть дозвіл на реєстрацію в Данії бізнесу;
  • відкриють бізнес бізу і ВНП на один рік з правом запрошення в Данію членів сім’ї.

Якщо підприємство приносить прибуток, сплачує податки, пропонує вакансії для місцевих жителів, дозволу на проживання продовжать. Три роки постійного проживання дозволяють подати заявку на надання ПМП.

4. Імміграція в Данію через прийом на навчання в університети Королівства. Довідка про зарахування на навчання служить підставою для відкриття студентської візи і ВНП.

Основною умовою є:

  • доказ (виписка з банківського рахунку, гарантійний лист від батьків кандидата або спонсора), що підтверджує наявність коштів на оплату отримання освіти в Данії;
  • сертифікат володіння англійською й данською мовою.

Отримані в Данії дипломи не вимагають нострифікації. Випускників беруть на роботу на території ЄС та в інших країнах світу.

5. Укладення офіційного шлюбу або партнерського союзу з громадянином Данії дозволяє отримати візу і ВНП на підставі возз’єднання сім’ї

брак с гражданином Дании

Будьте готові до перевірки щирості відносин. Якщо шлюб визнають фіктивним, дружина іноземця депортують.

6. Має ВНП Данії іноземець може запросити в Королівство членів сім’ї (подружжя, дітей до 18 років, батьків до 65 років). Головною умовою є здатність запрошуючої сторони утримувати членів сім’ї і забезпечити оренду необхідними для проживання житлової площі.

7. Данія приймає біженців — 500 осіб на рік. Кандидат повинен прибути в Королівство прямим рейсом і зуміти довести документально, утиски в рідній країні. До прийняття міграційними владою рішення претендент проживають в таборах для переміщених осіб Через сім років постійного проживання подають прохання про громадянство.

8. Отримати ДНП на період роботи можуть і учасники міжнародних гуманітарних місій. Для оформлення достатньо надати в Консульство Данії лист від керівника місії.

Увагу
Купівля нерухомості в Данії можлива тільки в певних місцях після отримання спеціального дозволу в Міністерстві юстиції та не дає права на автоматичне отримання ВНЖ.

Плюси і мінуси життя в Данії

Імміграція в Данію, за відгуками живуть в цій державі українців має позитивні і негативні риси.

До плюсів відносять:

  1. Високий рівень життя.
  2. Прозорість судової, податкової системи і простота реєстрації бізнесу.
  3. Немає засилля бюрократії і корупції, мало кримінальних злочинів.
  4. Економічна інфраструктура розрахована на легке впровадження інноваційних технологій.
  5. Більшість данців доброзичливо ставляться до здатним працювати і дотримуватися законів іноземцям. Багато місцеві жителі говорять на англійській мові.

Мінусами вважають:

  1. Високі податки
  2. Наплив біженців з Близькосхідних країн у деяких данців викликає роздратування по відношенню до іноземців.
  3. Дощова осінь і довга сніжна зима.
  4. Складно знайти комфортабельне житло за доступною оплатою та інші витрати на життя (продукти, комуналка, транспорт) високі.

Підводимо підсумки

Легальна еміграція в Данію можлива для українців будь-якої кваліфікації. Головна умова дотримання кандидатами міграційного законодавства, бажання працювати та інтегруватися в суспільство. Способів отримання довгострокової візи і посвідки на проживання багато. Можна переїхати в якості трудового мігранта, підприємця, студента, чоловіка або партнера громадянина Данії.