Робота і вакансії в Стокгольмі

Стокгольм – це фінансовий, економічний, культурний, політичний центр і столиця Швеції. Один з найбільш екологічно чистих міст у світі. Відмінне місце для проживання, побудови успішної кар’єри або відкриття власної шведської компанії.

Стокгольм фотоУ Стокгольмі проводяться масштабні наукові конференції, розвиваються високі технології та впроваджуються інновації. Університети Швеції займають високі позиції в світових рейтингах. Наприклад, великою популярністю користується столичний Королівський технологічний інститут.

Робота в Стокгольмі для українців, білорусів та інших іноземців з країн СНД у 2017 році дозволить істотно підвищити рівень доходу і якість життя в цілому. Економіка Швеції досить різноманітна, але галузей важкої промисловості в межах міста практично немає.

Володарям відповідних професій це потрібно враховувати. Основна маса громадян Швеції та трудових мігрантів, які працюють в Стокгольмі, зайняті в сфері послуг (до 85%). Найпривабливіші напрямки для працевлаштування – це інформаційні технології, фінанси та банківський сектор.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Стокгольм
  2. Як знайти роботу в Стокгольмі
  3. Вакансії та зарплата в Стокгольмі в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Стокгольм

Населення Стокгольма в 2017 році становить близько 910 тисяч осіб. Це найбільш густонаселене місто не тільки в Швеції, але й у всій Скандинавії. За деякими оцінками до 27% місцевих жителів – це іммігранти. Всього в Стокгольмі проживає близько 135 тисяч іноземців, що також є своєрідним рекордом для скандинавських країн. Найчисленніші етнічні групи – фіни (18 тисяч), іракці (16,4 тисячі) і іранці (11,6 тисячі).

Крім шведського, на вулицях Стокгольма можна почути безліч іноземних мов, включаючи фінський, англійська, арабська, голландською, турецькою, іспанська, російська і так далі. Соціальними стандартами, рівнем життя, ідеальній інфраструктурі та чистоті столиці Швеції можна тільки позаздрити. Місто має унікальну древню історію, безліч пам’ятників архітектури та музеїв, зелених насаджень і водойм. Дуже часто Стокгольм називають «Північною Венецією».

У Стокгольмі сприятливий клімат з м’якою зимою і комфортним прохолодним літом. Місцеві жителі чуйні та доброзичливі. Як і в більшості європейських столиць ціни на житло досить високі. Для іноземців з третіх країн, включаючи Україну, працевлаштування в Стокгольмі існує низка обмежувальних заходів. Наприклад, за рідкісним винятком, для заняття вакансії протягом мінімум 10 днів на робоче місце не повинні претендувати шведи та громадяни ЄС.

Процедура трудової міграції в Стокгольм
  1. Пошук вакансії та проходження співбесіди.
  2. Отримання офіційної пропозиції про роботу.
  3. Оформлення дозволу на працевлаштування.
  4. Відкриття робочої візи та отримання посвідки на проживання в Швеції.

Детальний покрокове керівництво законного переїзду в Стокгольм з метою працевлаштування, включаючи отримання дозволу на роботу, представлено на офіційному сайті Агентства Швеції по імміграції – migrationsverket.se. Перший і головний етап полягає в попередньому пошуку вакансії в Стокгольмі.

Як знайти роботу в Стокгольмі

Рівень безробіття в Стокгольмі в 2017 році не перевищує 6%. Це один з найнижчих показників серед всіх шведських міст. Проте претендентам з-за кордону знайти роботу в Швеції досить складно. За офіційною статистикою кожен п’ятий іноземець, який вже на законних підставах проживають у країні – безробітний. У Стокгольмі ситуація трохи краще, але і конкуренція за гідні робочі місця величезна.

Працевлаштуватися в столиці прагнуть не тільки самі шведи. Робота в Стокгольмі приваблює кваліфікованих фахівців з найрозвиненіших країн Європи та всього світу. Не варто забувати й про мігрантів з Сирії та Афганістану, наплив яких в останні роки створює додаткове навантаження на місцевий ринок праці. Тому для успішної трудової міграції в Стокгольм українцям потрібно володіти помітними конкурентними перевагами.

  • Кваліфікація. У закордонного працівника має бути хороша освіта, досвід і навички. Ідеальний варіант – це мати професію, яка в Швеції та Стокгольмі вважається дефіцитної (див. нижче). В іншому випадку шанси на працевлаштування мінімальні.
  • Мова. Робота в Стокгольмі без знання мови практично недоступна. Зовсім необов’язково володіти шведським. Англійського на високому рівні буде цілком достатньо. Хоча, навички місцевої мови тільки в плюс.

Велика кількість іноземців працює в Стокгольмі в великих шведських або міжнародних корпораціях, як правило, пов’язаних з високими технологіями. Наприклад, Ericsson, Electrolux і H & M. Фондова біржа і найбільші банки Швеції, включаючи відомий Swedbank, також розташовані в столиці. Не полінуйтеся скласти грамотне резюме та супровідний лист з урахуванням рекомендацій місцевих спеціалізованих ресурсів.

Надсилайте пропозиції про працевлаштування роботодавцям безпосередньо. По можливості відвідайте Стокгольм як турист. Подивіться місто, загляньте на ярмарку вакансій. Намагайтеся завести ділові зв’язки. Проявляйте активність в інтернеті. Спілкуйтеся з однодумцями та жителями Стокгольма на форумах, заходите на тематичні сайти та групи в соціальних мережах. Запасіться терпінням і будьте в міру наполегливими.

Вакансії та зарплата в Стокгольмі в 2017 році

Сектор IT, інноваційні компанії, стартапи, інтернет-підприємництво і ринок високих технологій в цілому – це найбільш привабливі напрямки, де знайдуться вакансії в Стокгольмі для українців у 2017 році.

Крім того, варто звернути увагу на область фінансових і страхових послуг, банківський сектор і будівництво. Талановиті вчені та досвідчені викладачі можуть знайти роботу в науково-дослідних центрах і університетах. Часто потрібні медичні працівники.

Місцева влада на регулярній основі публікують список дефіцитних для шведської та столичної економіки професій. Перелік досить різноманітний. Такім фахівцям знайти роботу в Швеції набагато легше.

Виділимо найбільш зажадані професії для працевлаштування в Стокгольмі в 2017 році:
  • Будівельники різного профілю
  • фармацевти
  • архітектори
  • медсестри
  • няні
  • акушерки
  • бармени
  • Водії автобусів і вантажівок
  • механіки
  • електрики
  • IT-фахівці
  • соціальні працівники
  • сантехніки
  • стоматологи
  • кухарі

Офіційною мінімальної оплати праці в Стокгольмі та в інших містах країни не існує. Ставки фіксуються в колективних договорах профспілок і роботодавців окремо по кожній галузі. З упевненістю можна сказати, що ці цифри одні з найвищих в Європі.

Середня заробітна плата в Стокгольмі в 2017 році становить близько 3300-3400 євро на місяць після сплати податків. Навіть некваліфіковану працю в Швеції оплачується дуже гідно. Наприклад, няні, доглядальниці, покоївки, офіціантки отримують не менше 2000 євро.