Мінімальна і середня зарплата у Фінляндії

Мінімальна і середня зарплата у Фінляндії є важливими даними для мігрантів, які шукають можливості працевлаштування та інвестицій в країні з високою якістю життя. Знайти роботу можуть як дипломовані фахівці зі стажем, так і низькокваліфіковані працівники. За даними Організації економічного співробітництва і розвитку, зарплати у Фінляндії середні по Європейському союзу, при цьому час роботи скорочується, рівень безробіття нижче, а допомоги по безробіттю більше.

Робота в Фінляндії для іноземців має ряд таких переваг:

  • Зарплата виплачується 1-2 рази в місяць на банківський рахунок 1, 15 числа або в останній четвер місяця. Суми грошей, яку ви отримуєте в кінці місяця, цілком достатня для нормального життя.
  • У разі втрати робочого місця іноземні громадяни мають право на допомогу для безробітних, тому вони відчувають себе соціально захищеними.
  • Графік роботи у Фінляндії не повинен перевищувати 8 годин на день / 40 годин на тиждень.
  • Якщо ви повинні працювати більше 6 годин у день, ви маєте право на 1 годину перерви, протягом якого ви можете залишити своє робоче місце.
  • Протягом тижня кожен співробітник повинен мати 35 годин відпочинку, навіть якщо це означає тільки неділя.
  • Збільшення оплати понаднормових. Якщо ви працюєте в неділю, ви отримаєте вдвічі більше.

Зарплата фото

З кожним роком розмір заробітної плати в країні зростає. Про те, наскільки піднялася середня і мінімальна зарплата у Фінляндії в 2017 році, скільки платять у різних сферах і які професії затребувані, читайте в нашій новій публікації.

Мінімальна оплата праці

Фінським законодавством не встановлюється мінімальний оклад. Мінімальна ставка та умови праці визначаються колективною угодою між профспілковою організацією і роботодавцем, яка діє для кожної окремої галузі. Не дозволяється платити більш низьку заробітну плату, ніж передбачено в колективному договорі. В залежності від сектора в договорі можуть бути зазначені особливі умови роботи, наприклад оплата компанією проживання, пільги на обід і бензин і т. п.

Трапляється, що для якоїсь галузі не передбачений такий договір. У такому разі роботодавець зобов’язаний виплачувати гідну зарплату співробітникові, що буде відповідати прожиткового мінімуму у Фінляндії. У випадку конфлікту з роботодавцем, всі проблеми вирішує профспілка. Мінімальна зарплата у Фінляндії в 2016-2017 роках для більшості професій, є однією з найвищих в єврозоні. У середньому вона становить 1 800 – 2 000 євро брутто і залежить від конкретного регіону, кваліфікації і стажу.

Середня оплата праці

Середня зарплата у Фінляндії з 2016 продовжила свій щорічний ріст і в третьому кварталі 2017 року досягла 3 391 євро брутто, включаючи бонуси, оплату понаднормових і пільги в натуральній формі і не включаючи бонуси, засновані на результатах або святкові дні.

Співробітники, які отримують найвищу середню зарплату, мають вищу освіту. Середній щомісячний дохід серед докторів наук становить 4 900 євро. Добре платять і фахівців інформаційної сфери IT (4 000 євро). Працівники з середньою освітою, такі як медсестри або електрики отримують в середньому 2 600 євро в місяць. Найнижчі середні зарплати зафіксовані в сфері готельно-ресторанного бізнесу – 2 300 євро. Слід враховувати, що майже половина працівників працює неповний день.

Затребувані професії

Фінляндія потребує кваліфікованих фахівців у таких сферах діяльності:

  • IT-технології;
  • фінансовий сектор;
  • медицина – лікарі та медичний персонал з підтвердженим освітою або фінським сертифікатом;
  • фармакологія;
  • освіта – вихователі, вчителі, викладачі, психологи з ідеальним знанням мови;
  • фахівці хімічної промисловості.

Для здобувачів без вищої освіти доступні вакансії кухаря, фітнес тренера, няні, доглядальниці, продавця, прибиральниці, працівника в сільському господарстві. У деяких випадках, щоб отримати роботу, потрібно пройти курси.

Зарплата у Фінляндії за професіями

Професія

Зарплата до вирахування податків в євро

керівники в державних установах

7 000

вчений з докторським ступенем

5 00 – 6 000

програміст

3 000 – 4 000

інженер

3 700 – 4 500

архітектор

4 000

лікар високої кваліфікації

6 000 – 7 000

медсестра

3 000 – 3 300

лаборант

2 300

вчитель

2 900 – 3 600

вихователь

1 500 – 1 800

дитячий психолог

3 500

юрист

3 200

перекладач

3 600

ветеринар

3 500

водій автобуса

2 400 – 3 000

вантажник

2 300 – 2 500

двірник

2 500

будівельник

3 500 – 4 000

кухар

3 000

автомеханік

3 500

електрик

3 200

лісоруб

3 000

логіст

3 000

прибиральниця

2 000

офіціант

2 000 – 2 200

охоронець

2 800

таксист

2 600

токар

2 900

зварювальник

3 100

Податки з зарплати

Фінляндія має високий рівень зарплат, з яких віднімається пристойний прибутковий податок. Чим вище щомісячний заробіток, тим більше буде податок у Фінляндії. Так фінські влади дбають про те, щоб не було соціальної прірви між висококваліфікованими спеціалістами та середньої ланки. Іноземний працівник повинен виплачувати 35% від щомісячного заробітку.

Зарплата у Фінляндії для українців

Щоб влаштуватися на високооплачувану роботу іноземцю потрібно знати мову. Це обов’язкова умова для тих, хто спілкується з клієнтами – медсестри, продавці, офіціанти, покоївки, кухаря.

Вчителям, соцпрацівникам, перекладачам, юристам і програмістам потрібно підтвердити свою освіту і отримати фінська сертифікат.

Найчастіше наші співвітчизники їдуть до Фінляндії на сезонну роботу. То, як правило, збір ягід, овочів і фруктів. Фіни не особливо хочуть працювати на такий за їхніми мірками низькооплачуваній роботі. Але для українців, які отримують на батьківщині в середньому 250 доларів, оплата в 1500-2000 євро більш ніж хороша. Слід пам’ятати що для отримання офіційної заробітної плати, іноземцю слід шукати тільки легальну роботу, з оформленням робочої візи до Фінляндії та укладенням трудового контракту.

Зарплата у Фінляндії (відео)

Пропонуємо подивитися відео, в якому разказывается про фінських зарплатах.

Підводимо підсумки

Як бачимо, у Фінляндії хороші умови праці, високі зарплати і рівень життя. Кожен працівник, у тому числі іноземний, що відчуває себе соціально захищеним. Українці за свою працю в середньому отримують 2000 євро.

Знайти роботу в Фінляндії іноземним громадянам, не просто, але можливо. Тут потрібні як робочі спеціальності, так і дипломовані фахівці. У розділі «Робота у Фінляндії» на сайті Eurabota.ua доступні сотні вакансій від перевірених роботодавців. Також ви можете залишити своє резюме і роботодавець знайде вас!