Співбесіди на Карту поляка

Собеседование фото

Співбесіда – це основний іспит перед отриманням Карти поляка, тому нехтувати підготовкою до нього не можна. Це жива розмова, але він має вже роками певний хід подій, тому імпровізації точно не буде.

Тобто вас не попросять надати документ, про який ви не чули раніше і про який вас не попереджали. Те ж саме стосується і питань, які задає консул – всі вони відносяться до категорії загальноосвітніх, тому нічого особливого вас не запитають. Але людина, яка збирається на співбесіду, так не думає, адже його часто охоплює сильна тривожність, навіть паніка. В такому стані люди нерідко не можуть зрозуміти навіть елементарних питань і тому провалюють іспит. Тому далі розглянемо, що являє з себе сама співбесіда, як на нього записатися, як підготуватися та яких помилок слід уникати.

ЗМІСТ

  1. Як записатися на співбесіду?
  2. Що принесе успіх на іспиті?
  3. Що запитують на співбесіді: підготовка до розмови
  4. Основні помилки, яких слід уникати

Як записатися на співбесіду?

Звичайно, це можна зробити двома перевіреними способами:

  • по телефону;
  • реєстрація онлайн на сайті Консульства.

Зазвичай всі користуються саме першим способом, оскільки він набагато простіше і зрозуміліше. Для цього необхідно лише набрати номер Консульства і пояснити, що ви хотіли б записатися на співбесіду з консулом з приводу отримання Карти поляка. Далі вам призначать день і час, коли вам необхідно прийти в Консульство, додатково можуть нагадати про документи, які потрібно мати з собою. Запис на співбесіду відбувається тільки на польській мові, тому враховуйте цей факт.

Якщо ви погано володієте польською, то як ви взагалі збираєтеся говорити з консулом? Мова – це основний інструмент, який може допомогти вам в отриманні бажаного документа. Але якщо ви ще навчаєте польський і впевнені, що до співбесіди зможете підтягнути свій рівень, то все добре. Якщо ви боїтеся імпровізувати, то підготуйте шпаргалку, коли почнете телефонна розмова, це дійсно допоможе.

Зазвичай перед тим, як записати людини в розмову, у нього питають про заснування для отримання КП, тобто вам потрібно сказати, хто ваш родич і який підтверджуючий документ у вас є.

Реєстрація онлайн підійде тим, кого лякає дзвінок в Консульство, але даний спосіб досить складний на практиці.

Отже, для запису онлайн потрібно зайти на сайт Консульства і заповнити реєстраційну форму. Перше, що потрібно зробити – переключити мову на польську, адже на ньому відбувається запис (автоматично для українських IP мова буде теж український). Далі потрібно тільки уважно читати і виконувати те, що говорить вам сайт. Але майте на увазі, що після заповнення онлайн-форми (до речі, це краще робити в робочі дні з десятої ранку до п’ятої вечора) вам обов’язково зателефонують з Консульства, щоб підтвердити вашу реєстрацію.

Отже, ви самі можете вибрати зручний для вас спосіб, але на практиці більшість записується на співбесіду, зателефонувавши по телефону.

Що принесе успіх на іспиті?

Для початку слід сприймати співбесіда як іспит, на якому не вдасться списати або іншим чином обдурити консула. Тобто це зовсім не той тип університетських іспитів, де можна сподіватися на удачу, при цьому не роблячи майже нічого.

Отже, поняття того, що принесе успіх на іспиті досить абстрактне, але є певні ключі які допоможуть пройти іспит, зосередимося на них:
  1. Знання польської мови. Як би банально це не звучало, але ви повинні володіти польською мовою. Дехто ставиться до цього несерйозно, сподіваючись схитрувати, вони завчають відповіді на конкретні питання. Але часто вся правда виявляється, як тільки консул запитує щось елементарне, але «не по конспекту». Тому вчіть мову, без нього нічого не вийде.
  2. Спокій. Іспит дійсно справа хвилююче, але деякі настільки нервують, що у них просто пропадає дар мови, коли вони заходять до консула на розмову. І тут починається… Людина просто не може зрозуміти, що треба відповідати на елементарні питання. Насправді не варто боятися консула, він теж звичайна людина і не має наміру вас «завалити».
  3. Пунктуальність. Не слід запізнюватися на співбесіду, краще, навпаки, прийти за півгодини до початку. По-перше, запізнення створює додаткове хвилювання, яке в день іспиту не потрібно зовсім. По-друге, ви можете просто не встигнути до того, як назвуть ваше ім’я, а пропуск черги означає, що в цей день вас вже ніхто приймати не буде.
  4. Будьте ввічливими. Консули не люблять нахабних людей, і ніхто не любить, тому краще ведіть себе чемно і виховано, так ви справите позитивне враження на консула. Якщо ви їй сподобаєтеся, то в спірній ситуації він швидше вам допоможе і підкаже щось.

Що запитують на співбесіді: підготовка до розмови

Слід розуміти одне: точного переліку питань не існує, є тільки категорії (польська історія, культура, географія, політичний устрій та інші), тому вам можуть задати лише кілька запитань. Це не означає, що необхідно бути ерудитом і знати тонкощі кожної з тем, але елементарне поняття мати просто необхідно.

Оскільки співбесіда – справа індивідуальна, то почитайте відгуки людей, і їх досвід, можливо, вам допоможе і налаштує на правильний лад.

Основні помилки, яких слід уникати

Перше, на чому можна спіткнутися, – на питання, хто ви за національністю, сказати, що ви українець. Все, вважайте, співбесіда провалено, адже ви повинні відповідати тільки, що ви поляк, нічого іншого. Також не перебивайте консула, і будьте з ним/нею максимально люб’язні і ввічливі.

Ще одна поширена помилка – мовчати, коли не знаєте точного відповіді. Цього категорично робити не можна, краще говорити, навіть щось інше. Можна з посмішкою сказати, що пані/пане запитали щось складне, зазвичай на це реагують нормально і допомагають. Також не варто бути занадто нав’язливим і розповідати більше, ніж від вас вимагають.

Отже, будьте уважні, не хвилюйтеся, але не запізнюйтесь. Тоді у вас точно все вийде і найближчим часом ви отримаєте свою Карту поляка.