Як зробити для дитини карту побиту в Польщі

На дорослих лежить відповідальність за розвиток дітей. «Дати старт» своїй дитині зобов’язаний кожен. Стосується це і легалізації в країні перебування, в т. ч. у Польщі. Як отримати посвідку на проживання для дитини? Які підстави для Карти побиту неповнолітньому? Які документи надати, і куди їх подавати?

карта побиту для дітей

ЗМІСТ

1 . Кілька слів про термінологію

2 Чи можна неповнолітньому оформити Карту побиту?

3 Підстави для видачі дитині Карти перебування в Польщі

3.1 Сталий побит для дітей

3.2 Тимчасове перебування за статусом батька

3.3 Тимчасове перебування дитини за власними обставинами

3.4 Перебування для дітей-нелегалів

3.5 Після повноліття

4 Як зробити Карту побиту для дитини?

Крок 1 Куди подавати заяву?

Крок 2 Скільки коштує Карта?

Крок 3 Які документи потрібні?

Крок 4 Терміни рішення

Крок 5 Видача документа

5 Підстави для відмови

6 Нюанси оформлення Карти для новонародженого

Кілька слів про термінологію

Вважаємо за необхідне нагадати читачам про використовувані поняття. Будуть згадуватися постійний і тимчасовий вид на проживання, а також Карти сталего ї часовего побиту.

Потрібно розуміти, що вид на проживання – це правовий статус іноземця. Карта побиту – документ, який цей статус підтверджує. Це як громадянство і паспорт: перше є набором прав і обов’язків держави й особи, котра проживає в ній, по відношенню один до одного, а паспорт – документальне підтвердження таких взаємин.

У контексті нашого пояснення статуси і документи, що їх підтверджують, використовуються як синоніми:

  • Карта сталего побиту = дозвіл на постійне перебування;
  • Карта часовего побиту = дозвіл на тимчасове перебування.

Чи можна неповнолітньому оформити Карту побиту?

Зрозуміло, можна.

Згідно з положеннями Закону «Про іноземців», розраховувати на отримання посвідки на проживання можуть як дорослі, так і їхні неповнолітні діти, за наявності відповідних обставин.

Підстави для видачі дитині Карти перебування в Польщі

Вид Карти побиту (постійне або тимчасове перебування) залежить від статусу батьків у Польщі.

Увага
Зазначені далі випадки використовуються за наявності статусу хоча б у одного з батьків/опікунів. Оформлення другого відбувається за його власними обставинами, при цьому згода другого необхідна.

Сталий побит для дітей

Для отримання дитиною Карти сталего побиту є всього дві підстави:

  1. У батька, на момент народження дитини, має бути чинний дозвіл на постійне перебування.
  2. У батька був статус тимчасового перебування (Карта часовего побиту), що передує наявній зараз Карті сталего побиту.

Тобто, крім однієї з вищеописаних умов, сталий побит повинен бути наявним у батька на момент подачі на Карту дитині. Ситуація абсолютно ідентична при наявності Карти довгострокового резидента ЄС.

Тимчасове перебування за статусом батька

Часовий побит для дитини може оформити батько, який володіє:

  • Сталим побитом або довгостроковим резидентством, якщо на момент народження дитини не було постійного або тимчасового перебування.
  • Статусом біженця.
  • Додатковим захистом.
  • Іншими гуманітарними обставинами.

Резонне питання: чи може дитина розраховувати на тимчасову посвідку на проживання, якщо у батька Карта часовего побиту або віза? Такий статус може бути наданий за рішенням воєводи, але виключно за наявності трьох факторів:

  1. На момент народження дитини батько мав візу або часовий побит.
  2. У даний час у батька є медична страховка.
  3. В наявності джерело доходу, достатнє для проживання і регулярне.

Розглянемо окремо ще кілька важливих, на наш погляд, нюансів.

Тимчасове перебування дитини за власними обставинами

Підставою для часовего побиту дитини може бути не тільки статус батька/опікуна, а також її власні підстави. Наприклад, навчання в школі, відвідування дитячого садка тощо.

Подачу документів при цьому все одно здійснює батько, і його (одного з батьків) статус обов’язково буде враховуватися, тому що без законного представника перебування неповнолітнього іноземця в Польщі є неприпустимим.

Головна відмінність від отримання ВНП за статусом батьків полягає в тому, що законність перебування може бути підтверджена і польською візою, Картою часовего побиту або штампом про її очікування. Статус батька на момент народження дитини значення не має, істотною є тільки його законність.

Перебування для дітей-нелегалів

Часто трапляється інформація, що легалізувати можна і дітей, чиє перебування в Польщі є нелегальним. Це досить неоднозначне питання, що вимагає роз’яснень.

  • По-перше, мова йде саме про дітей, чиє перебування може бути визнано нелегальним, а зовсім не про дітей батьків-нелегалів. В цьому випадку – депортація і заборона на в’їзд.
  • По-друге, в законі дійсно є фраза про те, що подати заяву на дозвіл на проживання для дитини можуть батьки, навіть якщо перебування дітей є нелегальним. Але це можна зробити тільки за наявності підстав, тобто при належному статусі батька.
  • І по-третє, розглядаються не дуже серйозні порушення режиму перебування, а кримінальні правопорушення не зараховуються.
Зверніть увагу
Якщо дитина на пару-трійку днів перевищила допустимі терміни за безвізом або Шенгенською візою, то можуть увійти в становище і документи прийняти. Якщо батьки незаконно ввезли дитини в країну, порушивши тим самим масу нормативних актів, то прийом документів навряд чи можливий.

Після повноліття

Чи може дитина, що раніше мала тимчасову посвідку на проживання за статусом батька, отримати Карту часовего побиту і після повноліття?

Може, але при точному виконанні однієї умови: до 18 років вона мусить проживати в Польщі за Картою часовего побиту, отриманою за програмою возз’єднання сім’ї, не менше п’яти років.

Як зробити Карту побиту для дитини?

Загалом процедура отримання посвідки на проживання для дитини схожа на отримання Карти побиту для дорослих. Однак є три відмінності, пов’язані з конкретним віком:

Вік

Ситуація

До 18 роківПодачу всіх документів, спілкуванням з чиновниками тощо здійснюють батьки/опікуни як законні представники дитини.
Після 13 роківЯкщо дитина досягла 13 років, готову Карту вона отримує особисто. До цього віку – батьки.
До 6 роківОсобиста присутність дитини на співбесіді та під час подачі документів не вимагається, якщо її вік менше 6 років.

 

Крок 1. Куди подавати заяву?

Питаннями посвідки на проживання займається воєводство. Відповідно, внесек (заява) на надання цього статусу подається в ужонд за місцем проживання – в Управління у справах іноземців (назва департаменту/відділу може трохи відрізнятися в різних областях, але слово «іноземці» там має бути присутнім).

  • Як правило, відвідування відбувається за попереднім записом. Зробити це можна:
  • За телефоном, проте додзвонитися до багатьох ужондів важко.
  • У разі особистої присутності, але ужонд не завжди розташований в крокової доступності. Часом доводиться досить далеко їхати, щоб записатися.
  • Онлайн. Один із найбільш зручних способів, але, на жаль, доступний далеко не у всіх воєводствах.

Щоб уточнити можливі способи і вибрати найбільш зручний, перевірте їх доступність на сайті конкретного Воєводства.

Крок 2. Скільки коштує карта?

Оплата зборів аналогічна «дорослому» процесу. Це 640 злотих гербового збору. У разі, якщо рішення буде позитивним, треба буде сплатити ще 50 злотих за виготовлення самої картки.

Воєводства можуть запропонувати і додаткові необов’язкові платні послуги: СМС-оповіщення, кур’єрська доставка тощо. Оплачувати їх чи ні, вирішує той, хто подає документи.

Крок 3. Які документи потрібні?

Перелік документів відрізняється від переліку для дорослих тим, що потрібно підтверджувати і статус батька/представника.

Кожне Воєводство має право доповнювати цей перелік і запитувати будь-яке їх документ, але в основному список виглядає так:

Документ

Примітка

Заява-анкетаЗаповнюється батьком/опікуном. Бланк вибирається відповідно до бажаного статусу: для тимчасового або постійного перебування.
ФотоАктуальні, 4 шт.
ПаспортНадається для ознайомлення оригінал, в пакет вкладаються копії.
Свідоцтво про народження дитиниАналогічно – вкладається копія, але оригінал можуть зажадати для ознайомлення.
Підтвердження спорідненості/опікунстваДокументи, що доводять здійснення батьківських прав особою, яка подає документи.
Статус батька в РПДані про законність перебування батька/опікуна в Польщі. Якщо на Карту претендують за статусом батька, то підтвердження цього статусу. Якщо за власними підставами дитини, то будь-який наявний у дорослого представника статус.
Підстави набуття Карти дитиноюЗастосовується тільки у випадках отримання Карти часовего побиту за власними підставами дитини (школа, садок).
Дозвіл від другого батькаЗавірений дозвіл від другого батька на згоду розглядати питання з наданням статусу. Документ не польською мовою вимагає присяжного перекладу. Якщо другий з батьків відсутній, надається документ, що підтверджує це.

 

Обов’язково потрібно залишити у воєводстві актуальні контактні дані, тому що саме на них буде здійснюватися інформування про хід процесу, в т. ч. про необхідність донесення/виправлення документів.

Зверніть увагу:
дуже часто стали надходити скарги на роботу польської пошти. Запити з воєводства відправляються, але претендент виявляється неповідомленим про це. У результаті лист повертається назад, а процес розгляду зупиняється/припиняється.

Крок 4. Терміни рішення

Офіційно терміни розгляду обмежені 1-3 місяцями. Однак у законах є примітка, що в деяких випадках період очікування може бути продовжений. На практиці переважна кількість прикладів належить саме до таких «деяких випадків». Очікування триває місяцями, а іноді перевищує і рік.

Дитячі запити намагаються розглянути швидше і, якщо великого навантаження на уженд немає, можуть дати висновок оперативно, але про всяк випадок краще враховувати тривале очікування.

Крок 5. Видача документа

Сигналом про позитивне рішення є т. зв. децізія (decyzja – рішення). Отримавши її, батько повинен з’явитися в ужонд для оформлення картки. У деяких випадках «пластик» може виготовлятися автоматично за фактом децізії, в інших тільки після особистої явки в ужонд.

Нагадаємо, що до 13 років Карту побиту отримує батьки/опікуни, а при настанні цього віку обов’язкова присутність і дитини.

Підстави для відмови

Відмовити в наданні посвідки на проживання дитині можуть з кількох причин, основними з яких є:

  1. Хибність наданих батьком даних, в т. ч. і про статус, підстави для отримання карти, фальшивих або невірно оформлені документи тощо.
  2. Порушення закону претендентами, в т. ч. загроза громадської, національної безпеки, перебування в ув’язненні тощо.
  3. Відмова надати біометричні дані.

Якщо відмова сталася без достатньої мотивації, претендент (батьки/опікуни) має право на апеляцію.

Нюанси оформлення Карти для новонародженого

Головною особливістю новонароджених з точки зору легалізації є відсутність паспорта. Відповідно, перша задача – його отримати. Однак цьому має передувати встановлення факту народження.

карта для новонародженого

Нагадаємо, що інформацію про народження пологовий будинок передає в РАЦС самостійно. Батьки повинні надати в консульство своєї країни відповідну виписку з присяжним перекладом.

Консульство займається і видачею паспортів. Зверніть увагу, що новонародженим можуть видавати т. зв. тимчасові паспорти, тобто документи, термін дії яких обмежений (як правило місяцем). Розглядати питання з Картою побиту можуть довше. Необхідно підтримувати документ в актуальному стані.

Висновок. Процедура оформлення посвідки на проживання часто необхідна. Як мінімум мати Карту побиту зручно, тому що ви позбавитесь постійних переїздів з країни в країну для продовження візи.

У процедури отримання Карти побиту для дітей є свої труднощі, але вирішити їх можна досить легко, якщо заздалегідь знати про свої права і підготуватися до процесу. Тепер ви знаєте всі необхідні нюанси.