Рівень життя в Словаччині

Для емігрантів Словаччина приваблива в першу чергу тим, що знаходиться в складі Євросоюзу, а значить, економічно швидше розвивається. Ця невелика держава Східної Європи утворилася в результаті громадянської революції в 1990 році, розділивши Чехословаччину на дві незалежні держави. Попри відсутність виходу до моря, вона має великий попит в туристичному напрямку. Це гірськолижні та озерні курорти, численні національні парки, рафтинг і дайвінг. Але найголовнішими пам’ятками вважаються старовинні замки з привидами та різноманітні термальні джерела – їх тут понад тисячу. Більшість лікувальних курортів якраз знаходиться у цих джерел. Життя в такій різноманітній Словаччині спрощено для українців тим, що близькість слов’янських народів робить непомітними межі між національностями, навіть на рівні мовного бар’єра.

рівень життя в Словаччині

Зміст

  1. Переваги та недоліки
  2. Цінова політика і рівень оплати праці
  3. Освіта
  4. Охорона здоров’я

Переваги та недоліки

Як і у всякій іншій державі, життя в Словаччині має свої плюси та мінуси. Вивчивши їх в повній мірі, набагато простіше вирішити, чи варто туди переїжджати чи ні.

До основних переваг можна віднести:
  • відносно низькі ціни, зокрема, на харчі;
  • хороший рівень життя, вище, ніж в інших держав Східної Європи;
  • досить простий процес імміграції, невеликі витрати на переїзд, в порівнянні з Німеччиною або Австрією;
  • доступна іпотека і помірні ціни на нерухомість;
  • розвинена транспортна інфраструктура, культура водіння і відмінне дорожнє покриття;
  • низький ступінь злочинності та високе соціальне забезпечення;
  • безкоштовна освіта та особлива цінність словацьких дипломів за кордоном;
  • слабка бюрократія, налагоджена електронна система у всіх держустановах;
  • добре розвинена банківська система.

Життя в Словаччині для українців хороша ще й тим, що схожість менталітетів полегшує процес переселення і вливання в нове середовище. Словаки дуже лояльно ставляться до жителів пострадянського простору, вони доброзичливі та ввічливі. Місцеві жителі високо цінують традиційний уклад сім’ї та дбайливо ставляться до культурних цінностей. Також для наших співвітчизників вагомою перевагою стане можливість обміну українських водійських прав на місцеві без здачі іспиту.

Природно, свої недоліки теж присутні.

До їх числа відносяться:
  • завищена вартість бензину, комунальних послуг та мобільного зв’язку;
  • рівень заробітних плат нижче, ніж в інших державах Європи;
  • одноманітна кухня, слабке обслуговування в закладах громадського харчування;
  • у вихідні дні погано ходить громадський транспорт, багато закритих магазинів і аптек;
  • низький вибір предметів гардероба, зокрема, одягу і взуття;
  • платне обов’язкове медичне страхування.

Цілодобових супермаркетів і аптек тут дуже мало, тому потрібно буде звикнути до того, що в нічний час нічого не придбати. Складно знайти продукти, звичні для українських людей: гречану крупу, солоний оселедець, пельмені. Відгуки деяких переселенців говорять про неохайний вигляд місцевих жителів, що не кожному припаде до душі.

В цілому, позитивні сторони проживання в цій державі набагато вагоміші наявних мінусів, тому охочих емігрувати сюди з кожним роком стає тільки більше.

Цінова політика і рівень оплати праці

У такій республіці як Словаччина ціни не завищені та відрізняються низьким темпом зростання, причому за невисокою вартістю купуються товари хорошої якості. Розцінки на основні харчі наближені до українських. Наприклад, буханець хліба тут коштує 1, дюжина яєць обійдеться в 1-1,2, літр молока 0,6 євро. За кілограм яловичини доведеться заплатити 6-7 європейських одиниць, ковбаси – 5. Аналогічно вартості на ковбасу цінник за кілограм сиру і свинини. Кілограм цукру і двохсотграмовий брусок вершкового масла коштують так само, як і хліб.

Ціни в Словаччині на бензин і мобільний зв’язок дешевизною не відрізняються. За літр палива доведеться викласти від 1,3 до 1,5, а хвилина мобільного зв’язку коштує мінімум 0,1 європейських одиниць. Теж саме можна сказати й про розцінки на сигарети – в середньому пачка коштує 2,6. Плата за комунальні послуги в столичному місті Братислава починаються від 140 євро, на периферії від 70. Вартість житла також залежить від наближеності міста до столиці, від району розташування квартири. Однокімнатна квартира в спальному районі Братислави та в центрі міста стоять 350 і 400 європейських одиниць в місяць відповідно. В інших містах можна зняти й за 250.

Середній рівень заробітної плати тут в середньому нижче, ніж в країнах Євросоюзу. Він дорівнює 850 євро в місяць. Мінімальна оплата праці становить 380. Значною мірою на цей показник впливае регіон. У Братиславі заробітні плати суттєво відрізняються від провінційних в більшу сторону, ця різниця становить майже 40%.

Найбільше тут цінуються програмісти – вони отримують від 2000 на місяць, банківські працівники, адвокати та дилери – від 1900. Прибиральники, кравці, двірники та помічники кухарів живуть на зарплату 400 євро в місяць. Заробіток лікарів, медсестер, вчителів, поліціянтів і водіїв дорівнює розміру середньої заробітної плати в країні. Податки в Словаччині в частині відрахувань від доходів фізичних осіб дорівнює: 19% – податок на прибуток, 4% – страхові відрахування. Мінімальний розмір виплачуваної в державі пенсії дорівнює 230, середня пенсія – 385 євро в місяць. Українці в Словаччині можуть знайти роботу як самостійно, так і через кадрові агентства – ризик потрапити на недбайливого роботодавця тут невеликий.

Освіта

Завдяки тому, що республіка входить в список країн Євросоюзу, після закінчення вищого навчального закладу видається диплом європейського зразка. Це дозволить без проблем працевлаштуватися і в інших країнах. ВУЗи Словаччини представлені двадцятьма державними та десятьма частими установами.

Найпопулярнішими серед словаків та іноземних студентів є:
  • Братиславський університет Коменського. По іміджу, якості освіти та конкурсу на вступ цей навчальний заклад можна поставити на перше місце в рейтингу словацьких ВНЗ. Тут величезна кількість факультетів і спеціальностей різних напрямків.
  • Університет Матея Бела в Банській Бистриці. Головний напрямок цієї установи – розвиток міжнародних відносин з закордонними інститутами та науковими базами, що знайшли відгук і в самому навчальному процесі, який переважно проходить англійською мовою.
  • Жилінський університет. Він високо цінується за рівнем технічної освіти.

Місцева освіта, крім своєї якості, має ще одну позитивну сторону – воно дійсно безкоштовна, тому словацькі університети – популярний варіант навчання за кордоном для українців.

Охорона здоров’я

Система охорони здоров’я повністю ґрунтується на страхових внесках. Працездатне населення сплачує ці внески зі своєї заробітної плати, за непрацездатних платить держава. Велика частина медичних послуг, що надаються в словацьких клініках, безкоштовна.

Для того щоб повною мірою зрозуміти, як живеться в Словаччині, найкращим способом буде подивитися на неї зсередини, відвідавши цю державу. Фото і відео мандрівників на різних форумах і блогах не передадуть того відчуття спорідненості менталітетів, яким можна схарактеризувати проживання в Словаччині для українців.