Brexit всім жителям Британії «влетить в копієчку»

Як і попереджали всі провідні економічні експерти, затія з виходом Великобританії з Європейського союзу негативно вплине на економіку країни. Вони підрахували, що протягом трьох років після референдуму по Brexit британська економіка вже втратила мінімум 3 відсотки зростання. При цьому процес виходу країни з ЄС триває, попереду ще перехідний період, який повинен тривати до кінця 2020 року. У будь-якому випадку Британії доведеться ще довго відновлювати втрачені темпи економічного розвитку.

У ситуації невизначеності, яка тривала протягом трьох років, найбільше постраждав сектор бізнес-інвестицій. Відтік інвестиційного капіталу – наслідок тієї плутанини, яка закінчилася тільки після переконливої ​​перемоги Консервативної партії на чолі з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном на дострокових парламентських виборах 12 грудня минулого року.

Економіст авторитетного видання Bloomberg Ден Хенсон вважає, що економіка Великобританії до кінця 2020 року втратить не менше 200 мільярдів фунтів стерлінгів (261 мільярд доларів).

Невизначеність зберігатиметься до підписання нової угоди про торгівлю між Британією та Євросоюзом. Сторони домовилися, що весь процес від розробки до ратифікації цієї угоди повинен зайняти 11 місяців.

Зокрема Ден Хенсон зазначив: «Коли Сполучене Королівство буде погоджувати свої нові торгові відносини з ЄС і боротися з кризою у виробництві, щорічні збитки від Brexit будуть тільки збільшуватися».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен вважає, що існує висока ймовірність продовження перехідного періоду, який потрібен для переговорів щодо угоди про торгівлю між ЄС і Великобританією.

Експерти Світового банку прогнозують, що економіка України в 2020 році зросте на 3,7 відсотка.