Робота в Україні чи Польщі? Де краще?

Представник агрегатора вакансій Jooble показав статистику і розповів про переваги та недоліки на ринках працевлаштування в Україні та Польщі.

Україна і Польща — прекрасні країни, безперечно. Але і тут, і там є маса нюансів, які потрібно знати і розуміти. На жаль, в Україні, не для кого не секрет, є проблеми з безробіттям, низькою заробітною платою та обманом, що є одним з найжахливіших пунктів. Дуже багато роботодавці намагаються обдурити шукачів, «розвести на гроші» і всякі різні махінації, які вони, на жаль, успішно провертають.

З цим у Польщі проблем набагато менше: офіційне працевлаштування буде забезпечено, тому що без нього серед польських громадян буде жити дуже важко. Та й “чорних» працівників там не дуже люблять. До того ж, якщо офіційно працювати, все оплачувати, то з’являється дуже хороша можливість отримати Вид на проживання, а незабаром — громадянство. В інших європейських країнах з цим набагато складніше: наприклад, у Німеччині, щоб отримати Вид на проживання, потрібно працювати мінімум 3 роки поспіль, не втрачаючи роботи (точніше постійно її мати). В цьому випадку Ви зможете подати заяву на отримання Виду на проживання, але не факт, що німецький уряд це схвалить.

Робота в Україні спрощує життя в багатьох речах: у Вас нескінченну дозвіл на перебування в країні, Ви можете користуватися усіма правами цієї держави і Ви вільно володієте державною і російською мовою. В цьому плані Ви відчуєте в Польщі якийсь дискомфорт від того, що не зможете нічого сказати. Але польський досить швидко вчитися, тому що польський та український, як англійська та німецька — дуже схожі.

Стосовно зарплат.

На сьогоднішній день Польща виграє за даними показниками і за кількістю роботи в цілому. На сайті Jooble індексується (додані в базу і опубліковані): по Україні 120 000+ вакансій, а в Польщі – 170 000+. Середня заробітна плата по Україні на березень 2017 року становить 6752 гривні (приблизно 240 євро), за Польщі прогнозують до кінця 2017 року середню зарплату близько 4000 злотих (приблизно 1000 євро).

У висновку можна сказати, щоб зрозуміти, де краще жити і працювати, потрібно спробувати це в обох країнах. Ви тоді зможете охопити повністю картинку того, що відбувається і вирішити для себе остаточно. Головне — хотіти, пробувати, працювати, працювати і все інше вийде.