Наскільки великі податки в Естонії

Фіскальна політика Естонії відрізняється лояльним ставленням до бізнесу. Це сприяє залученню інвестицій і допомагає розвивати бізнес в Естонії.

Бизнес фото

Зі статті ви дізнаєтеся, які податкові відрахування до бюджету передбачені для юридичних і фізичних осіб, як забезпечити передбачений законодавством повернення платежів і виключити подвійну сплату внесків з доходу.

Податкова система Естонії

Податки в Естонії поділяються на державні і місцеві. До державних відносять податок на прибуток, податок з обороту (ПДВ). Якщо фірма накопичену прибуток не розподіляє платежі в Держбюджет нульові. Зростання капіталу не оподатковується, а з доходів від продажу цінних паперів і активів стягується — 20%.

Податки в Естонії в 2018 році

Тип платежу

Ставка, %

Для підприємств з доходу

0

З доходу фізичних осіб

20

З дивідендів (нерозподіленого прибутку)

20

З обороту (ПДВ)

20

Соціальний (вносить роботодавець)

33

Відрахування до накопичувального пенсійного фонду другого ступеня (сплачує працівник)

2

Платежі на випадок безробіття

Вносить:

  • роботодавець;
  • працівник.

1,6

0,8

Прибуток від дивідендів, отриманих із постійного представництва фірми в іншій країні, або в дочірній компанії не оподатковується. До місцевих відносять платежі за рекламу, збори з власників домашніх тварин та інші види зборів.

З січня 2018 року не щомісячний оподатковуваний дохід прирівнюється до мінімальної зарплати брутто в Естонії — 500 євро.

Податки з фізичних осіб

Податки з зарплати в Естонії вносять все офіційно працевлаштовані особи незалежно від їх громадянства. Для визнання іноземця резидентом необхідно більше 183 днів протягом року перебувати в країні.

Прибутковий податок в Естонії становить 20%. Прогресивна шкала при розрахунку не використовується. Неоподатковувану щомісячну суму 500 € віднімає з загального доходу. З отриманої від дивідендів прибутку внесок — 20%.

Податки на доходи юридичних осіб

Нерозподілений прибуток не обкладається податком. У разі виплати дивідендів сума ділитися на дві частини у співвідношенні 20/80.

Наприклад:

При розподілі доходів вдалося отримати прибуток 10 000 €. 2 000 € або 20% за акціонерів виплатить фірма. 8 000 € чистий дохід акціонера, якого він внесе до Держбюджету 20%.

У 2018 році (починаючи з третього року виплат) вводиться знижена ставка відрахувань з прибутку за рахунок дивідендів 14%.

Суб’єкти підприємницької діяльності вносять податок з обороту в Естонії (аналог ПДВ) — 20%. Друкована продукція, лікувальні препарати та деякі інші товари обкладаються ПДВ за зниженою ставкою — 9%.

Приватні підприємці (ПП) або компанії, чий річний дохід перевищує 16 000 €, повинні бути зареєстровані як платники ПДВ. Якщо товари реалізують в країнах ЄС, за кордоном Естонської Республіки (ЕР) не платять ПДВ.

Соціальний податок із заробітної плати брутто в Естонії — 33% за офіційно працевлаштованого працівника вносить роботодавець. При цьому загальна сума соціальних платежів розподіляється наступним чином:

  • медичне страхування — 13%;
  • фонд пенсійних накопичень — 20%.

Роботодавець вносить відрахування на випадок безробіття 1,6%.

Інші збори

Додатково стягуються акцизні, митні збори і збори з азартних ігор. Законом передбачено оподаткування транспортних засобів великої вантажопідйомності. Власники земельних ділянок перераховують у муніципальний бюджет земельний податок 0,1 – 2,5% і податки на нерухомість в Естонії. Розмір ставки встановлюють залежно від первісної вартості. Територія земельних ділянок належали церкві не оподатковується.

Як повернути податки в Естонії

Законом передбачено повернення помилково сплачених або внесених платежів авансом.

Підставу для повернення є:
  • виховання неповнолітньої дитини;
  • вихід на пенсію;
  • компенсація за нещасний випадок на робочому місці або втрата працездатності, викликана пов’язаним з професійною діяльністю захворюванням;
  • інші причини.

При розрахунку відрахувань з доходу віднімаються виплати за отриманими кредитами на купівлю житла, витрати на навчання, вартість подарунків, добровільних пожертвувань, внески у пенсійний фонд, страхування і деякі інші платежі. Звільнена від сплати зборів сума не може перевищувати 50% загального річного доходу.

Як виключити подвійне оподаткування

Для виключення багаторазового сплати внесків з одного доходу працюючих на території декількох країн фірм або дочірніх підприємств Естонія уклала договору з 36 країнами. У списку є і Україна. Двосторонні угоди скорочують навантаження на підприємство в країні походження доходу. Якщо підприємство сплатило передбачені законом податки з доходу в підписала угоду країні, внесок з цієї суми повторно не справляється.

При виявленні факту подвійної сплати протягом трьох років з можна подати прохання про відшкодування. Щоб скористатися вигідними перевагами, необхідно пред’явити сертифікат податкового резидента. Юридичним особам сертифікат видають на три роки. Фізичним особам на рік.

Податки для нерезидентів в Естонії

Нерезидентами є особи, які перебувають за кордоном країни 183 дні в році.

Нерезидент може бути членом правління або директором естонської компанії.

Має право:
  • вести підприємницьку діяльність, не перебуваючи за межами країни без необхідності оформляти дозвіл на роботу;
  • діяти від імені фірми;
  • відкривати рахунки;
  • підписувати договори.

З зарплати директора або члена правління чи втримають 20% податку з доходу і 33% соціальні збори, але заробітну плату нараховувати не обов’язково. Таким чином, можна скоротити відрахування в Держбюджет. Якщо найманий працівник нерезидент виконує завдання естонської компанії в іншій країні за договором підряду, він не сплачує внески в Естонській Республіці.

Якщо нерезидент працює за наймом в Естонії, він сплачує з зарплати брутто податок з доходу 20%, збір на випадок безробіття 1,6%, відрахування в пенсійний фонд другої ступені 2%. При цьому роботодавець вносить за співробітника 33% соціальних платежів і 0,8% на випадок безробіття.

Підіб’ємо підсумки

В Естонській Республіці створені сприятливі умови для реєстрації та розвитку бізнесу. Нерозподілений прибуток повністю звільнена від податків. Міжнародні угоди з тридцятьма шістьма державами дозволяють уникнути подвійного оподаткування.

Є можливість виключити з оподатковуваної суми витрати на виховання дітей, отримання освіти, процентні ставки за житловими кредитами та деякі інші платежі. Естонія відрізняється лояльною фіскальною політикою, але не варто сподіватися, що вдасться повністю звільнитися від передбачених законом платежів.