У Швеції набирає популярності громадський рух «Літати соромно»

Багато шведів почали перейматися проблемою глобальної зміни клімату і вирішили не тільки на словах демонструвати свою позицію, а й справами доводити серйозність своїх намірів.

В країні стрімко набирає популярності громадський рух, який називається «Flygskam» («Літати соромно»). Головна ідея активістів – зробити так, щоб жителі країни менше користувалися авіаційним транспортом, який вносить великий вклад до зростання викидів, так званих, парникових газів.

Діяльність руху вже принесла перші результати. Так, авіакомпанія Swedavia повідомила, що її пасажиропотік протягом 2019 року зменшився на 4 відсотки. У компанії безпосередньо пов’язують зменшення кількості пасажирів з відмовою літати через сором, який викликаний так званим ефектом Грети Тунберг – відомої на весь світ шведської захисниці довкілля.

Експерт у сфері авіації з відділу транспорту і навколишнього середовища Ендрю Мерфі зазначив: «Зменшення кількості пасажирів – доказ того, що рух «Flygskam» дійсно працює. Однак для реальної турботи про екологію необхідно регулювати викиди до атмосфери на державному рівні. Потрібно оподатковувати авіаційне паливо і продовжити розробку альтернатив викопним видам палива».

Вперше про рух «Flygskam» стало відомо влітку 2017 року, коли шведський оперний співак Стаффан Ліндберг заявив, що вирішив відмовитися від польотів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистичними даними, в 2019 році 46 відсотків всієї електроенергії, яка була вироблена в Німеччині, була отримана з так званих «зелених» джерел.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що в Німеччині до 2030 року буде обладнано мільйон зарядних станцій для електромобілів.