Заробітні плати в Україні поки далекі від європейських

В українському уряді провели порівнювальний аналіз того, яку реальну зарплату отримують українські працівники і європейські. Показники поки не вселяють оптимізму.

Згідно з даними, які днями опублікувало міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, середня заробітна плата в Україні в третьому кварталі 2019 року становила 382 євро. Результати просто жалюгідні і так вже триває протягом десятиліть.

Наприклад, в Латвії, не найбільш економічно розвиненій країні Євросоюзу, середня зарплата майже втричі більша – 1100 євро, в Польщі – 1143 євро, а в Чехії – 1310 євро.

У міністерстві націлені на істотне підвищення зарплат українців, оскільки розуміють, що це може призвести до ще більшого дефіциту працівників і тоді можна забути про зростання економіки.

В уряді вважають, що великою проблемою є те, що темпи зростання реальної заробітної плати суттєво перевищують темпи зростання продуктивності праці, що може призвести до стрибкоподібного зростання інфляції.

Глава Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає: «Збільшення заробітків пов’язано з індексацією зарплат в корпоративному і держсекторі, а також необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистичними даними, рівень безробіття серед українських економічно активних громадян в третьому кварталі 2019 року склав 7,3 відсотка.

Глава Національного банку України Яків Смолій заявив, що в керівництві НБУ не збираються міняти жорстку монетарну політику, яка безпосередньо впливає на те, щоб гривня протягом всього 2020 року була стабільною і сильною.