Німеччина планомірно скорочує викиди парникових газів

У ФРН електрична енергія, без якої немислима сучасна цивілізація, все більше виробляється відновлюваними джерелами і все менше для цього спалюється вугілля.

Згідно зі статистичними даними, в 2019 році 46 відсотків всієї електроенергії, виробленої в Німеччині, було отримано з так званих «зелених» джерел, які не передбачають спалювання вугілля, адже саме вугілля вважається найбільш небезпечним для здоров’я людей і навколишнього середовища видом палива.

Однак екологи вважають, що вжитих урядом Німеччини заходів недостатньо. Вони вимагають, щоб викиди СО2 продовжували зменшуватися і надалі. Згідно з даними Фраунгоферівського інституту систем енергетики, в порівнянні з 2018 роком частка електроенергії, яка отримана при спалюванні бурого вугілля, знизилася на 22 відсотки, а кам’яного – на 33 відсотки.

Такому стрімкому скороченню використання вугілля для виробництва електроенергії сприяло те, що ціни на сертифікати, які дають компаніям право на викид до атмосфери певного обсягу вуглекислого газу істотно виросли. Якщо в 2018 році ціна на них в середньому становила 16 євро за тонну СО2, то вже в минулому році – 25 євро. При таких цінах прибутковість газових електростанцій перевищила вугільні, оскільки викидів у них СО2 менше.

Міністр охорони навколишнього середовища ФРН Свен Шульце задоволена результатами роботи «зеленої» енергетики в 2019 році. «Надалі багато що залежатиме від того, чи вдасться уряду прийняти законодавчі ініціативи для розширення вітряної та сонячної енергетики. Однак мене турбує той факт, що ми вже втратили занадто багато часу»,– зазначила міністр.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що в Німеччині до 2030 року буде обладнано мільйон зарядних станцій для електромобілів.

Компанія Mitsubishi Motors призупиняє розробку нових дизельних двигунів і має намір припинити виробництво своїх популярних моделей з дизельним двигуном до кінця 2021 року.