Швеція: У дворі кафе вже не закуриш

У Швеції прийнятий новий закон про боротьбу з курінням, який забороняє куріння, в тому числі у дворах кафе і на входах, наприклад, готелів. Неточні правила, проте, викликають багато сумнівів серед курців і власників закладів.
Згідно з новими правилами, з 1 липня в Швеції не можна курити сигарети, електронні сигарети і кальяни у дворах, що належать кафе або ресторанам. Крім того, заборона діє на зупинках, на території ігрових майданчиків для дітей, а також включає в себе спортивні об’єкти на відкритому повітрі. Крім того, попільнички повинні зникнути з об’єктів громадського призначення, наприклад, вокзалів, готелів і магазинів.
За словами міністра соціальних справ Швеції Олени Хелленгрен, метою посилення закону є «захист населення від негативного впливу сигаретного диму». Особливо це стосується дітей і людей, які страждають на алергію.
Нові правила критикуються не тільки курцями, які відчувають дискримінацію, але і власники різних об’єктів. Вони стверджують, що заборона на куріння в приміщеннях, введена в 2005 році, була добре сприйнята курцями завдяки можливості легко вийти і закурити сигарету на вулиці.
Через новий закон ресторатори зараз намагаються створити спеціальні зони для куріння поза дворів, але не скрізь це можливо. Крім того, в законі чітко не вказано на якій відстані від дверей закладу вступає в силу заборона на куріння. «Закон складено правильно, а практика вирішить всі поправки»,- відповіла на звинувачення Хелленгрена.
У свою чергу, місцеві органи влади побоюються, що зникнення багатьох точок, де до сих пір можна було курити, призведе до засмічення вулиць недопалками.
За недотримання закону може бути накладено штраф у розмірі до 25000 крон, а розмір штрафів для курців буде визначатися судом.