Peugeot і Fiat домовилися про злиття

Як повідомляє Bloomberg, «PSA Group і Fiat Chrysler Automobiles NV досягли угоди про злиття, яке створить четвертого за величиною автовиробника в світі».

Компанії офіційно підписали угоду про злиття 50/50. Спільне підприємство буде очолювати генеральний директор PSA Карлос Таварес, а голова Fiat Джон Елка залишиться в тій же ролі в новій компанії.

В результаті злиття буде створено виробника, орієнтованого на німецьку Volkswagen AG такого, що має ринкову капіталізацію близько 46 мільярдів доларів, випередивши Ford Motors Co. Компанія буде випускати 16 марок автомобілів, приносити дохід близько 180 мільярдів євро на рік і налічуватиме близько 410000 співробітників.

У новій компанії поки немає назви, і очікується, що операція буде завершена протягом наступних 12-15 місяців.

Комбінація дасть виробнику Peugeot PSA довгоочікуване присутність в Північній Америці, а Fiat допоможе розробити технології з низьким рівнем викидів. «Не все ідеально: навіть об’єднані компанії ще не мають необхідного присутності на найбільшому в світі ринку, а саме в Китаї. І вони також не можуть похвалитися хорошими преміальними брендами»,- сказав аналітик Джордж Пайпер.

Але, як і керівники всієї галузі, Таварес і Елка відчувають дедалі більший тиск з метою об’єднання ресурсів для розробки нових продуктів на тлі дорогого переходу до виробництва електромобілів і автономних технологій.

Обидва виробники вважають, що зможуть заощадити 3,7 млрд. євро на рік від злиття, не закриваючи жоден з 120 заводів.