Дуда: «Північний потік – 2» – стратегічна помилка

Будівництво газопроводу «Північний потік – 2» – це стратегічна помилка, на яку євроатлантичне співтовариство повинне відповісти. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, якого цитує Укрінформ. Заява була зроблена перед Варшавським форумом безпеки.

«Цей газопровід не передбачалося будувати, це помилка стратегічного значення для євроатлантичної спільноти», – вказав Дуда.

За його словами, мова йде не тільки про відключення України, Словаччини чи Польщі від транзиту російського газу. «Мова йде про щось більше – про надання Росії можливості стратегічно шантажувати всю західну громадськість, що виходить далеко за рамки енергетики», – підкреслив президент Польщі.

За його словами, в НАТО слід обговорити, як спільнота може відповісти на політичні, енергетичні та військові виклики, які може принести запуск «Північного потоку – 2».

Він додав, що Польща активно підтримує політику відкритих дверей в НАТО і ЄС.

«Ми не повинні забувати Грузію, Україну, Молдову або країни, які позбавлені права на самовизначення, такі, як Білорусь. Польща активно захищає сподівання цих країн, підтримуючи політику відкритих дверей як в НАТО, так і в ЄС “, – зауважив Дуда.

Він нагадав, що вороги західних демократій використовують такі інструменти впливу, як дезінформація, кібератаки або втручання в свої внутрішні вибори.

«Ми також бачимо гібридні дії білоруських спецслужб, які переправляють мігрантів на територію ЄС», – додав польський лідер.

Він зазначив, що з розширенням своєї військової активності Росія погрожує НАТО зі сходу, півночі і півдня. За його словами, ця загроза вимагає комплексного відповіді.

Дуда зазначив, що недавні навчання «Захід-2021» показали, що Росія розробляє сценарії повномасштабного конфлікту з НАТО в Польщі та країнах Балтії.

Польський президент переконаний, що саміт НАТО в Мадриді в наступному році повинен виробити комплексну відповідь на всі можливі загрози.

4 жовтня оператор «Північного потоку-2» повідомив, що заповнення першого газопроводу почалося після того, як Датське енергетичне агентство дало на це дозвіл.