Туристичний сектор Іспанії втратив величезні гроші через недавні протести

Масові заворушення в Барселоні, причиною яких стали суворі вироки місцевим лідерам руху за незалежність Каталонії, тривали цілий тиждень.

Багатотисячні демонстрації обурених каталонців, які підтримують ідею відокремлення від Іспанії, створили багато незручностей як для туристів, які приїхали помилуватися красотами стародавнього іспанського міста, так і для багатьох місцевих бізнесменів. Туристичний сектор економіки Іспанії поніс великі фінансові втрати, адже Барселона знаходиться в десятці найпопулярніших туристичних напрямків у всьому світі. Доходи від туризму становлять значну частину як місцевого, так і державного бюджету.

Міська рада Барселони вже підрахувала суму збитків, які за попередньою оцінкою становлять понад 3 мільйона євро.

Протягом усього тижня переважна більшість іноземних туристів намагалася триматися подалі від районів міста, де проходили масштабні протести, що супроводжувалися зіткненнями з поліцією. За даними туристичної асоціації Barcelona Oberta, економічна активність в центрі столиці Каталонії – переважно в секторах роздрібної торгівлі і готельного бізнесу – знизилася на 50 відсотків.

Президент Асоціації рестораторів Барселони Роджер Палларолс, заявив, що в 70-ти ресторанах були зруйновані відкриті тераси. Учасники протестів використовували стільці і столи в якості будівельного матеріалу для барикад.

«За тиждень ресторанний сектор втратив дуже велику суму прибутку … Якщо так триватиме, ресторанам доведеться звільняти співробітників»,– сказав Палларолс.

Капітани трьох круїзних лайнерів в цілому з шістьма тисячами пасажирів на борту вирішили не заходити під час заворушень до іспанських портів.

Згідно з підрахунками міської ради Барселони, порти, залізниці і аеропорти втратили щонайменше 4 мільйони євро. Від скасування або затримки рейсів в цілому постраждали 175 тисяч туристів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через банкрутство найстарішого в світі туроператора, компанії Thomas Cook, курорти Іспанії в 2019 році можуть не дорахуватися близько 1,4 мільйона відпочиваючих.

Мерія Амстердама вирішила з 1 січня 2020 року підвищити туристичний податок. Після підвищення податок стане найвищим у Європі.