МВФ знову збирається позичити Україні мільярди доларів

«Формат розширеного фінансування (EFF)» – так називатиметься нова програма Міжнародного валютного фонду, яка, ймовірно, після довгих і складних переговорів буде запущена.

Передбачається, що нова програма EFF буде діяти протягом 3-х років. У МВФ стверджують, що основними пріоритетами програми будуть збереження стабільного розвитку української економіки і проведення глибоких структурних реформ.

Зокрема, директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен вважає, що на сьогоднішній день українська економіка демонструє високий рівень стабільності, який обов’язково потрібно зберегти. Такому стану речей, в першу чергу сприяло те, що робота Національного банку України стала набагато ефективніша, а його незалежність тільки зміцнилася. «Ми вважаємо абсолютно важливим, щоб це було збережено»,– підкреслив керівник Європейського департаменту МВФ.

Пол Томсен розповів, що Фонд перед тим, як запустити нову програму, акцентує особливу увагу українського уряду на тих структурних реформах, які необхідно буде провести найближчим часом. Зокрема мова йде про земельну реформу, подоланні корупції і зусиллях, які будуть спрямовані на те, щоб український ринок став більш відкритим.

Поки не зрозуміло скільки грошей МВФ виділить Україні в рамках програми EFF. Директор Європейського департаменту зазначив, що переговори з українським урядом тривають і досить успішно. Найближчим часом до України може приїхати місія, щоб обговорити конкретні деталі, які стосуються проведення реформ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за інформацією глави НБУ Якова Смолія, на переговорах з українською делегацією МВФ не піднімає питання про підвищення ціни на газ для населення.

У міністерстві економічного розвитку розробили програму, яка передбачає вже в наступному році перевести всю сферу торгівлі і послуг на безготівковий розрахунок.