Розбіжності в НАТО щодо «Північного потоку – 2»

У союзників по НАТО різні погляди на «Північний потік – 2». Про це заявив на прес-конференції на цю тему генеральний секретар Військового союзу Єнс Столтенберг.

Однак він запевнив, що всі союзники погоджуються з важливістю диверсифікації джерел енергії з міркувань безпеки.

Він наголосив, що НАТО закликає своїх союзників диверсифікувати свої поставки в рамках енергетичного переходу на безпечніші джерела електроенергії та з урахуванням «значного скорочення» російського експорту.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини попередив не використовувати спірний газопровід «Північний потік – 2» як розмінну монету у спробі врегулювати конфлікт між Україною та Росією, назвавши їх «не пов’язаними».

«Північний потік – 2» має подвоїти постачання дешевого природного газу з Росії до Німеччини, яка, за словами найбільшої економіки ЄС, має допомогти їй у переході від вугілля до ядерної енергії.

Тим часом, міністр закордонних справ Німеччини Аналена Бербок після переговорів у Москві з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим заявила, що Німеччина готова відстоювати основоположні принципи європейської політики у своєму підході до ситуації між Росією та Україною, навіть якщо це спричинить великі економічні збитки.