Чому гамбійці голосують мармуровими кулями

Більшість гамбійців пишаються своєю унікальною виборчою системою. Коли вони підуть на виборчі дільниці у суботу, 4 грудня, для обрання президента, вони не будуть використовувати бюлетені.

“Натомість після прибуття на виборчу дільницю і після перевірки особи виборець буде направлений до серії барабанів, пофарбованих у кольори партій різних кандидатів. Вгорі кожного барабана знаходиться трубка, в яку він або вона вставить мармурову кулю, вручену йому співробітником виборчої комісії. чути дзвінок, щоб співробітники могли визначити, чи хтось намагається проголосувати більше одного разу. Після закриття виборчих дільниць будуть підраховані кулі з кожного барабана, як це робиться з бюлетенями”, – пише BBC у своєму матеріалі.

Цей спосіб голосування було запроваджено після проголошення незалежності Гамбії у 1965 році через високий відсоток неписьменних. Однак, оскільки Яйя Абдул-Азіз Джамус Джункунг Джамме неохоче відмовився від влади після поразки на президентських виборах 2016 року, було проведено низку реформ. Деякі співробітники виборчих комісій сподівалися, що відмова від куль стане однією з них. Вони стверджували, що з відкриттям демократичного простору та можливістю висування більшої кількості кандидатів на майбутніх виборах кулі та барабани можуть виявитися надто громіздким підходом.

Проте людям подобається їхня система. Раніше для кожної виборчої дільниці потрібно близько трьох барабанів. А під час 22-річного правління Джамме бігати, здавалося, не було сенсу. Фактично, в історії Гамбії було лише три президенти.

Джамме захопив владу в результаті перевороту в 1994 році, вигнавши незалежного лідера Дауда Джавара. Багато спостерігачів визнають, що єдині вибори, які Джамме справедливо виграв, були 1996 року, коли він ще не продемонстрував свого авторитаризму. Наступні вибори також завершилися його перемогою, і його поразка у 2016 році стала великою несподіванкою.

Якоїсь миті здавалося, що на майбутніх президентських виборах 4 грудня буде 23 кандидати – кошмарний сценарій для барабанної системи, для зміни якої потрібна політична воля народу країни. Проте, для полегшення роботи виборчих комісій кількість кандидатів скоротили до шести. Для країни із населенням 2,2 мільйона це чимало.

Великою проблемою в Гамбії зараз, як і в усьому світі, є пандемія коронавірусу. Країна з її прекрасними пляжами та багатою дикою природою значною мірою залежить від туризму та сильно постраждала від обмежень на поїздки. Багато хто втратив роботу.

Таким чином перед тим, хто набере найбільшу кількість голосів на виборах, постає завдання: повернути туристів, а також створити можливості в Гамбії для процвітання її народу.