Схоже, що Об’єднане Королівство «тріщить по швах»

Стало відомо, що влада Шотландії має намір провести новий референдум, на якому запитати у громадян, чи потрібно залишатися у складі Об’єднаного Королівства або все-таки стати повністю незалежною країною, яка буде сама вирішувати всі питання як внутрішньої, так і зовнішньої політики.

Першою ластівкою наслідків Brexit стала Шотландія. Сталося те, про що попереджали багато політичних експертів і оглядачів: якщо Великобританія захоче вийти зі складу Європейського союзу, то протягом середньострокової перспективи може трапитися так, що Об’єднаного Королівства вже може і не бути на політичній карті світу.

Виступаючи днями в парламенті, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що до 2021 року може бути проведений референдум про незалежність країни. Більше того, за словами глави шотландського уряду, до кінця поточного року буде розроблено законопроект про проведення референдуму про незалежність Шотландії. За словами Миколи Стерджен, волевиявлення жителів країни має відбутися до кінця каденції чинного парламенту, яка завершується в травні 2021 року. На все про все у Шотландії є два роки, щоб вирішити це важливе політичне питання.

Також перший міністр підкреслила, що шотландцям має бути запропонований вибір між виходом Великобританії з Євросоюзу і майбутнім Шотландії, як незалежної держави.

Референдум про незалежність було проведено в Шотландії в вересні 2014 року. Тоді 55 відсотків жителів проголосували, що хочуть залишитися в складі Сполученого Королівства. Однак протягом цього часу ситуація в Британії кардинально змінилася, а намір Шотландії здобути незалежність – ні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, Євросоюз пішов назустріч парламенту Великобританії і надав відстрочку до 31 жовтня 2019 року, щоб узгодити всі невирішені питання пов’язані з Brexit.

З часу проведення референдуму про вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу фондовий ринок вже втратив понад 25 мільярдів доларів.