Троє впливових членів королівської сім’ї були заарештовані в Саудівській Аравії

Три старших члена королівської сім’ї в Саудівській Аравії, включаючи брата короля, були арештовані з причин, які не були розкриті, повідомляє Wall Street Journal.

Двоє чоловіків є одними з найвпливовіших фігур в королівстві.

Вважається, що арешти підсилюють владу кронпринца Мухаммеда бен Салмана.

У 2017 році десятки саудівських королівських сімей і бізнесменів були заарештовані в готелі Ritz-Carlton в Ер-Ріяді за наказом принца-наступника.

Мухаммед бен Салман, який є суперечливою фігурою, вважається де-факто правителем королівства після того, як в 2016 році був названий спадкоємцем свого батька, короля Салмана.

Третій заарештований – молодший брат короля принц Ахмед бін Абдулазіс, колишній наслідний принц Мухаммед бін Наїф і королівський кузен принц Наваф бін Наїф.

Мухаммед бен Найеф був міністром внутрішніх справ до тих пір, поки він не був усунений, посаджений під домашній арешт, а після поміщений у в’язницю Мохаммедом бен Салманом в 2017 році. У своїй попередній ролі він розглядався співробітниками розвідки США як близький і надійний партнер.

78-річний принц Ахмед бін Абдулазіз – єдиний виживший брат короля. У 2018 році він зробив коментарі, які вважаються критичними по відношенню до принцу, перед протестуючими в Лондоні, але пізніше заявив, що його неправильно зрозуміли.

Обидва чоловіки вважалися потенційними суперниками 34-річного наслідного принца, який знаходиться в списку спадкоємців престолу.

За словами Wall Street Journal, охоронці прибули в будинку королівських осіб в чорних масках і обшукали їх.

Наслідний принц Мухаммед бен Салман отримав міжнародне визнання в 2016 році, коли пообіцяв ряд економічних і соціальних реформ глибоко консервативної стороні.

Однак він став учасником серії скандалів, в тому числі вбивства саудівського журналіста Джамаля Кашогі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в 2018 році.

Він також піддався критиці за триває конфлікт в Ємені, де Саудівська Аравія підтримує проурядові сили і жорстоке поводження з активістами щодо захисту прав жінок, незважаючи на зняття деяких обмежень для жінок, включаючи право на водіння.