Америка витратить мільйони на ремонт розбитих вікон і дверей в Капітолії

Ремонт і інші витрати в зв’язку зі штурмом Капітолію у Вашингтоні 6 січня перевищать 30 мільйонів доларів. Такі оцінки представив американським законодавцям державний архітектор Капітолію Бретт Блантон. Офіс Blanton відповідає за технічне обслуговування та експлуатацію будівельного комплексу. Спеціаліст брав участь в слуханнях у Комітеті з асигнувань Палати представників США. Він направив конгресменам письмову заяву, в якій пояснив, що 30 мільйонів доларів вже були виділені на ліквідацію наслідків набігу на Капітолій. Фахівець відзначив, що в результаті штурму були розбиті вікна і двері, на різні поверхні нанесені графіті. Деякі статуї і фрески пошкоджені або потребують очищення.

Блентон додав, що загальні витрати, ймовірно, будуть «значними і перевищать», попередньо схваленого лізингоодержувачем суму. За словами експерта, мова йде, в тому числі, про вартість будівництва та утримання парканів центрі Вашингтона. Blanton також шукає фінансування у законодавців для проведення експертизи, яка повинна дозволити приймати рішення про те, які додаткові заходи слід вжити для запобігання подальших вторгнень в будівлю Конгресу США.

Нагадаємо, що 6 січня прихильники тодішнього президента США республіканця Дональда Трампа зібралися у Вашингтоні на мітинг на його підтримку. Пізніше вони штурмували Конгрес, намагаючись заблокувати затвердження президентських виборів в країні 3 листопада, на яких переміг демократ Джо Байден. У зв’язку з інцидентом демократи ініціювали процедуру імпічменту Трампу. У прийнятому Палатою представників постанові було тільки одне обвинувачення – підбурювання до заворушень. В результаті Сенат США виправдав Трампа.