Вітер став причиною розгойдування 300-метрового хмарочоса в Китаї

300-метрова вежа SEG Plaza в місті Шеньчжень неподалік від Гонконгу 18 травня раптово почала трястися, що викликало паніку та евакуацію сотень жителів і змусило пішоходів бігти в пошуках безпеки.

У той час офіційні особи виключили землетрус як причину розгойдування гіганта в районі технологічного центру Фуцзянь і опечатали його, щоб з’ясувати причину.

Група інженерів-експертів, які брали участь в урядовому розслідуванні, заявила, що вони прийшли до висновку, що це було викликано «вібрацією, викликаної вітром», а також старіючої щоглою будівлі.

«Основна конструкція вежі SEG Plaza безпечна при нормальних умовах експлуатації і може продовжувати використовуватися», – йдеться в заяві місцевої влади в четвер.

«Ми вважаємо, що зняття щогли може вирішити проблему відчутних вібрацій в будівлі».

Ремонт знесення і пошкоджень буде проведено «найближчим часом», йдеться в повідомленні.

Згідно з дослідженням, опублікованим в квітні в інженерному журналі Shock and Vibration, сильні вібрації через вітер або землетруси «можуть викликати тріщини і навіть обвалення» в високих будинках.

Експерти відзначають, що SEG Plaza, побудований в 2000 році, з 18 по 20 травня стрясався 21 раз. За словами одного з офіційних осіб, влада продовжить надавати тимчасові торговельні площі торговцям до тих пір, поки будівля не відкриється.

Як повідомляє AFP, в Китаї нерідкі обвалення будівель або аварії, часто пов’язані з поганими будівельними стандартами або корупцією.