Facebook видалив аккаунти російської військової розвідки

Facebook визнав, що вони видалили десятки акаунтів, пов’язаних з російською військовою розвідкою, що виправдовують дезінформацію соціальних мереж.

Інші акаунти, створені в Ірані, В’єтнамі та М’янмі, також були заблоковані Facebook і Instagram за «участь в іноземному або державному втручанні», заявив глава безпеки Facebook Натаніель Глейхер.

Російська мережа, яка включає в себе 78 облікових записів Facebook і чотири облікових записи Instagram, фокусується в основному на конфлікті в Україні та сусідніх країнах і публікує матеріали про конфлікт в Сирії, етнічну напруженость в Криму і падіння малазійського літака в Україні в 2014 році.

«Хоча люди, які стоять за цією мережею, намагалися приховати свою особистість і координацію, наше розслідування виявило зв’язок з російськими військовими розвідувальними службами», – сказав Глейхер в своєму блозі.

Цей крок є останнім в соціальних мережах, які прагнуть приборкати іноземні маніпуляції, в тому числі зусилля по штучному просуванню певних політичних повідомлень, часто з дезінформацією.

Шість облікових записів Facebook і п’ять постів в Instagram з Ірану, присвячених відносинам США і США-Ірану, були видалені за «скоординоване несанкціоноване поводження» і явні посилання на аналогічні повідомлення, завантажені Facebook в січні 2019 року.

Однак неясно, чи стосується це і до облікових записів, пов’язаних з американськими службами, і чи існує подвійний стандарт в соціальних мережах.