Палаци Ердогана: 300 кімнат і сотні витрачених мільйонів

“Все більше і більше турків не знають, як провести місяць, а Ердоган будує розкішні палаци і резиденції за сотні мільйонів – зрозуміло, на гроші платників податків. Всі три його нових палаца виглядають, як палаци султана”, – пише Даніель Белут в матеріалі для Deutsche Welle .

Туреччину охопила серйозна криза, курс турецької ліри падає, безробіття, особливо серед молоді, продовжує зростати, а пандемія вразила одну з найприбутковіших галузей Туреччини – туризм. У ці важкі часи турки були змушені затягнути пояси, і багато хто з них, особливо серед молоді, поїхали за кордон, щоб вибратися з глухого кута. А що робить Ердоган? Замість того, щоб шукати вихід з кризи, він будує розкішні палаци. Один з них – розкішний палац на березі озера Ван, дуже схожий на колишній палац сельджукского султана Кая Кубадха I.

За заявою турецького уряду, палац зводиться прямо на місці, де колись стояла палатка султана Алп Арслана, відомого своїми військовими успіхами проти візантійців. За повідомленнями турецьких ЗМІ, будівництво палацу вже обійшлося більш ніж в 14 мільйонів євро, хоча уряд спочатку заявив, що палац буде коштувати не більше 3,5 мільйонів євро. А будівельний підрядник, як кажуть, є старим другом Ердогана зі шкільних років.

Не будемо забувати про це: в липні 2019 року Конституційний суд Туреччини фактично зупинив будівництво, так як воно перекрило доступ до берега і околиць озера. Але уряд Ердогана наполягав на внесенні поправки до закону, фактично обійшовши заборону суду.

«Навіть якщо вони встануть на свої голови, цей палац буде побудований»,- відповів Ердоган на критику. А в кінці серпня додав нову провокацію: після урочистої промови на березі озера Ван він прибув в сусідній новий палац цілком офіційно і навіть ночував там одну ніч.

«Жадібність однієї людини приносить в жертву берега озера Ван. Поки мільйони наших співгромадян страждають від економічної кризи, ця людина будує все більше і більше палаців », – сказав політик опозиційної Республіканської народної партії Гулізар Караджа. Однак правлячу АКП така критика абсолютно не турбує.

Це третій розкішний палац, який президент Туреччини будує на гроші платників податків. У 2014 році він переїхав в новий гігантський президентський палац в Анкарі. Через неймовірні витрати майже в півмільярда євро, а також через те, що палац розташований посеред заповідника, опозиція почала акції протесту, які, однак, не увінчалися успіхом.