Падіння Заходу: основи світового порядку руйнуються

Найбільша зустріч політиків, відповідальних за безпеку, оборону і зовнішню політику, буде присвячена пошуку відповідей на глобальні кризи. Ясно одне – США і Європа втратили свою перевагу, пише німецьке видання Handelsblatt.

Конференція з безпеки, яка буде проходити з 14 по 16 лютого в Мюнхені, швидше за все, понесе відбиток безпорадності Заходу, зазначає журналіст Доната Рідель.

За словами лідера конференції Вольфганга Ішітгера, «Захід, фундамент світового порядку, опинився під впливом». У звіті, який він представив 10 лютого, Ішингер розповів про своє розлучення:

«США і європейські країни більше не переслідують одні й ті ж цілі»

Самі європейці вже не так об’єднані, як сподівалися Гельмут Коль і Франсуа Міттеран після закінчення Другої світової війни. Газета пише, що праві уряди Угорщини та Польщі явно не асоціюють себе з концепцією вільної ліберальної демократії.

В економіці США і Європа довгий час не займали домінуючих позицій – підйом Китаю та Азії поміняв їх ролями. Про це ясно свідчать результати міжнародного дослідження Pew Research Center ».

За їхніми даними, безперечним лідером в плані економічної потужності США сприймають тільки громадяни Південної Кореї, Японії і США. У європейських країнах, таких як Німеччина, Франція і Великобританія, сьогодні вважається Китай головною економічно сильною країною. Респонденти в Мексиці, Бразилії та Туреччини поділяють цю думку. У Кенії та Південній Африці США також втрачають свої позиції, в той час, як Китай зміцнює їх.

Тільки 13% респондентів вважають Європейський Союз найважливішою економічною силою.

Після анексії Криму в 2014 році європейцям також не вдалося сформувати дієздатний військовий блок.

«Я надзвичайно схвильований неспроможністю Європейського співтовариства. Той факт, що майже 500 мільйонів жителів ЄС не можуть продемонструвати свої можливості в багатьох кризах – ганебно. Чому ми не можемо внести свій внесок у закінчення війни в Сирії? » Ішингер.

У конференції візьме участь президент Франції. Макрон хоче обговорити спільну ядерну стратегію: з одного боку, він хоче зміцнити ядерну стриманість в інтересах Європи. Французькі ядерні сили, які ще не скоординовані з НАТО, в майбутньому повинні служити для захисту Європи. У той же час Макрон хоче ініціювати ядерне роззброєння, координуючи його з європейцями і НАТО.

У мюнхенському звіті також міститься аналіз британського дослідницького центру IISS, в якому говориться, що Європа в даний час не може відповісти без допомоги США при нападі Росії на країни Балтії. Без США захистити Європу на даний момент неможливо.