Росія оштрафувала технологічних гігантів за порушення правил зберігання даних

“Росія оштрафувала Facebook, Twitter і WhatsApp за відмову зберігати дані російських користувачів на місцевих серверах”, – повідомив інтернет-оглядач країни.

Санкції були введені після того, як влада посилила контроль над сегментом Інтернету в Росії і після того, як президент Володимир Путін звинуватив західні платформи соціальних мереж в порушенні законів країни.

“Таганський районний суд Москви оштрафував Facebook на 15 мільйонів рублів (200 тисяч доларів) і Twitter на 17 мільйонів рублів (майже 230 тисяч доларів) за неодноразові порушення, а WhatsApp отримав штраф в розмірі 4 мільйонів рублів (54 тисячі доларів) за первинне порушення” , – повідомили в наглядовому органі Роскомнадзору.

Прийнятий у 2014 році неоднозначний закон вимагає, щоб особисті дані російських користувачів зберігалися на внутрішніх серверах.

Twitter і Facebook були вперше покарані за порушення закону в минулому році, а Google був оштрафований минулого місяця.

Роскомнадзор заявив сьогодні, що деякі компанії почали дотримуватися закону, в тому числі Apple, Microsoft, LG Electronics, Samsung, PayPal і Booking.com.

В останні місяці Росія приймає все більш масштабні судові позови проти іноземних технологічних гігантів, зокрема за відмову видалити контент за запитом Роскомнадзору.

Під час протестів на підтримку ув’язненого критика Кремля Олексія Навального в січні влада звинуватила Інтернет-платформи у втручанні у внутрішні справи країни, оскільки вони не видаляли публікації, що закликають неповнолітніх приєднатися до мітингів.

У червні Путін заявив, що західні соціальні мережі ігнорують заклики видаляти незаконний контент. Росія заблокувала ряд веб-сайтів, які відмовляються співпрацювати з владою, в тому числі LinkedIn і Тб Dailymotion.

В останні роки російський уряд посилив контроль над Інтернетом під приводом боротьби з екстремізмом і захисту неповнолітніх і почав розробку, так званого, «суверенного Інтернету».

Критики Кремля засуджують офіційне стеження в мережі, як спосіб змусити замовкнути інакомислячих громадян країни.