Як вплине введення воєнного стану на Україні на польський ринок праці

Минулого тижня на частині території  України було введено воєнний стан. У ЗМІ з’явилася інформація про сьому хвилю мобілізації. В той же час українці, які працюють в Польщі масово почали звертатися до воєводств з метою роз’яснення «Чи у зв’язку із загостренням військової ситуації їх будуть примусово відправляти до дому?»

«Це юридично неможливо, тому що Польща не надає будь-яких даних про пребування іноземних жителів на території країни, причини їх перебування чи документи, згідно яких вони перебувають тут. Це просто нереально»,- говорить Божена Калечинська, директор Департаменту цивільних справ іноземців регіонального бюро в Ополе.

«Кожного дня до Опольського воєводства звертаються більше 200 іноземців, щоб владнати різні формальності, пов’язані з їх перебуванням в нашій країні. Польща надає широку допомогу українцям з польським громадянством. Ті, хто документально доведуть, що вони мають  польське походження, або мають карту поляка, можуть подавати заявки на постійне проживання у воєводи. Це чудова можливість для іноземних працівників, оскільки вона передбачає всебічну допомогу. Такі люди можуть отримати фінансову  та правову допомогу, а також медичну допомогу»,- каже Kалечинська.

Через воєнний конфлікт в Україні, польські роботодавці можуть мати ще більші проблеми з браком працівників. Українські працівники тепер шукатимуть різні схеми, щоб уникнути призову до армії. У Опольському регіоні 95 відсотків іноземних працівників є українцями. Однак не кожен українець після перетину кордону приїжджає на роботу до працедавців, які запросили їх до Польщі.

Великим підприємствам в Польщі ситуація, яка зараз склалася в Україні не зашкодить. У спрощеній системі прийому на роботу іноземців, великі фірми прагнуть набирати на роботу жителів Вірменії, Білорусії, Росії, Грузії та Молдови.

Джерело: www.eurabota.ua

06.12.2018