Відмови українцям на в’їзд до Польщі зросли на чверть в порівнянні з минулим роком

Українцям стали більше відмовляти у відвідуванні Польщі. Найчастіше відмови відбуваються на наземної кордоні. За даними за 2019 рік, відмовлено у в’їзді 58 500 громадянам України. Варто зазначити, що цей показник в порівнянні з 2018 роком став вище на 25% (було 46 700). Так аналітики центру «Європа без бар’єрів» відзначають, що при авіаперельотах отримати відмову можливо куди рідше, ніж при перетині наземного кордону.

Головною причиною відмови найчастіше є непідтверджена мета поїздки (34 900) другою причиною називають брак коштів (12 800).

За словами виконавчого директора «Європи без бар’єрів» Ірини Сушко можна вважати, що темп зростання відмов, який наблизився до критичної точки в 50%, на кордоні між Польщею та Україною значно знизився в порівнянні з минулим роком, але залишається досить високим на сьогоднішній день.

Також Сушко зазначає, що, по-перше, після введення безвізового режиму проблема відмов переноситься з консульств на кордон і це, мабуть, головне. Адже в 2016 році 45 000 осіб відмову отримували на етапі отримання візи. По-друге, далеко не всі гарно готуються до подорожі в іншу країну, чітко не обгрунтовуючи мету своєї поїздки. І, по-третє, причина в недосконалості методів контролю кордонів Європейського Союзу. Частина громадян України отримали відмови через відсутність готівки, а ось банківську карту, як підтвердження наявності коштів не прийняли.

Перевірка і порівняння міграційних показників, в тому ж числі і відмов у в’їзді в країни ЄС, є важливою частиною механізму призупинення безвізових режимів.