Росія обурена: санкції проти Nord Stream-2 суперечать міжнародному праву

Росія вважає все санкції проти проекту Nord Stream-2 недобросовісною конкуренцією та порушенням міжнародного права. Про це заявив офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков.

Він додав, що плани Росії щодо реалізації проекту залишаються без змін.

«Наше ставлення до будь-яких санкцій добре відомо. Це ставлення не змінюється, воно вкрай негативне»,- сказав Пєсков.

Раніше посол США в Німеччині Річард Гренелл в інтерв’ю німецькій газеті Handelsblatt заявив, що Конгрес США може схвалити нові санкції проти Nord Stream-2, щоб запобігти введення трубопроводу в експлуатацію. Посол не уточнив, як це буде зроблено, але сказав, що компанії, що надають технічну підтримку трубопроводу, можуть бути оштрафовані.

Nord Stream-2 – спільне підприємство російського газового гіганта «Газпром» і п’яти європейських компаній. Трубопровід буде транспортувати 55 мільярдів кубометрів газу на рік з Росії до Німеччини через територіальні води або виняткові економічні зони Данії, Фінляндії, Німеччини, Росії та Швеції.

Сполучені Штати, а також кілька європейських країн неодноразово заперечували проти проекту, стверджуючи, що він дасть Москві важіль впливу на Європейський Союз. У 2019 році Вашингтон включив санкції проти компаній, що беруть участь в проекті, в свій оборонний бюджет на 2020 рік. Однак ключові країни в проекті, включаючи Німеччину, наполягають на тому, що це підприємство має суто економічний характер.