COVID-19 несе набагато вищий ризик тромбозу, ніж вакцини

За словами вчених, люди з коронавірусом набагато більше схильні до ризику тромбозу мозку, ніж ті, хто був вакцинований.

Раніше британський регулюючий орган і Європейське агентство з лікарських засобів оголосили, що з’являється все більше свідчень зв’язку між вакциною AstraZeneca і рідкісним тромбозом в поєднанні з низьким рівнем тромбоцитів. Аналогічні сумніви є і щодо вакцини Johnson & Johnson. Деякі з цих рідкісних випадків викликають тромбоз венозного синуса головного мозку (CVST).

Дослідники з Оксфордського університету, які не брали участь у випробуваннях вакцин, опублікували дані аналізу даних про 81 мільйон чоловік, в основному в Сполучених Штатах. Автори дослідження підкреслюють, що CVST зустрічається приблизно в 8-10 разів частіше серед людей, інфікованих коронавірусом, ніж у тих, хто був вакцинований проти коронавіруса.

Вивчаючи випадки церебрального тромбозу серед 513 284 осіб з діагнозом коронавірус, команда виявила 39 випадків CVST на 1 мільйон пацієнтів протягом двох тижнів після постановки діагнозу COVID-19, 30% випадків – у людей молодше 30 років.

Для порівняння, тільки 4 випадки на 1 мільйон були зареєстровані серед 489 871 людини, яка отримала вакцини Moderna і Pfizer/BioNTech протягом двох тижнів після вакцинації. Команда також перевірила останні дані EMA, які показують, що на 1 мільйон осіб, які отримали вакцину AstraZeneca, припадає близько 5 випадків CVST.

Однак команда підкреслює, що до порівнянь слід підходити з обережністю, не тільки тому, що вакцини на даний час пропонуються певним віковим групам, але також тому, що аналіз не порівнює пацієнтів за віком або іншими демографічними характеристиками. Також потрібно відзначити, що CVST може виникати природним чином у невакцинованих людей, але кількість таких випадків важко визначити.